U četvrtak, 13. lipnja ove godine, svečanim misnim slavljem s početkom u 18.30 sati, proslavljen je zaštitnik sjemenišne kripte, sv. Antun Padovanski, svetac čitavoga svijeta. Slavlje je započeto molitvom svete krunice od 18.00 sati.

U zajedništvu s djelatnicima, susjedima, prijateljima i dobročiniteljima sjemeništa, koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. Ante Bojanić, mladomisnik i domaći sin župe sv. Petra apostola iz zagrebačke Vlaške ulice, na čijem se teritoriju nalazi i šalatsko sjemenište. U koncelebraciji su sudjelovali: preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, preč. Petar Ćorluka, župnik župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vladislavcima te dekan Čepinskog dekanata, preč. Josip Golubić, župnik župe sv. Petra apostola u Zagrebu te dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata, vlč. mr. Ivan Grbešić, upr. župe Pohoda BDM u Sisku te povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije, vlč. Boris Jozić, povjerenik za pastoral laika u Zagrebačkoj nadbiskupiji, vlč. Hvoje Zovko, župni vikar župe sv. Lovre u Petrinji, vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik i vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelj.

Ovo je ujedno bila i druga Mlada misa vlč. Bojanića koji je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen prošle subote, 08. lipnja, zajedno sa još jedanaestoricom svoje subraće od kojih su sedmorica svećenici već spomenute Nadbiskupije.

Pozdravljajući mladomisnika i okupljeno mnoštvo pristiglo na ovo slavlje, preč. Pavlaković je na koncu govora iznio zanimljiv detalj: „ … Za svećenika si zaređen u zagrebačkoj prvostolnici ove subote 08. lipnja, a tvoj obiteljski dom iz kojeg si potekao ima pogled na Rektorat našeg velikog sjemenišnog kompleksa. Točno na dan tvoga svećeničkog ređenja navršilo se 90 godina od svečanog blagoslova našeg Sjemeništa i Klasične gimnazije 08. lipnja 1929. godine … Kakva podudarnost, kakva koincidencija, kakav blagoslov za našu malu zajednicu, kakav ponos za Šalatu!“

Nadahnutu homiliju održao je preč. Petar Ćorluka, negdašnji ekonom šalatskog sjemeništa, koji je vlč. Bojanića od malih nogu pratio na njegovu duhovnu putu sazrijavanja prema svećeništvu. Progovarajući o sv. Antunu i vežući njegov lik sa životom mladomisnika, preč. Ćorluka je ustvrdio: „ Pogledaj ovaj naš napaćeni hrvatski narod – on treba pastira koji neće pobjeći u nevoljama; koji će ga voditi na prave pašnjake i čiste izvore vode. Mi stariji smo prije 25-30 godina osobno iskusili snagu molitve, jakost krunice… Ti moraš biti pastir koji će biti vođa, davati primjer molitve, brige za čovjeka od začeća do prirodne smrti. Svećenik mora biti čovjek koji sebe daruje drugima… moraš uvijek biti primjer, svjedok. Želim ti da svakim danom vršiš volju Božju“, zaključio je propovijednik.

Ljepoti liturgije pridonijeli su sjemeništarci služenjem kod oltara, a zbor susjeda udružen sa sjemeništarcima i sjemenišnim tamburaškim orkestrom pod ravnanjem prof. Mladena Janjanina i prof. Ane Jazbec uzveličao je pjesmom slavlje suzaštitnika sjemeništa. Posebnosti slavlja pridonijela je i mladomisnikova obitelj koja je u prinosu darova na oltar prinijela euharistijske darove i liturgijske predmete potrebne za Slavlje.

Pri koncu misnog slavlja Rektor je blagoslovio prisutnu djecu i mlade, jer tradicionalno se o ovom blagdanu blagoslivljaju djeca i ljiljani. Potom su predstavnici sjemenišne zajednice: generalni duktor Petar Vuković i njegov zamjenik Bernard Bisaki izrekli mladomisniku Bojaniću čestitku u ime čitave sjemenišne zajednice uručivši mu prigodni znak pažnje.

Nakon svete Mise i emotivne zahvale okupljenim vjernicima mladomisnika Bojanića, uslijedio je nogometni turnir „Antunovski kup“ u kojem su sudjelovale tri ekipe: reprezentacija sjemeništaraca, ekipa odgojitelja potpomognuta subraćom u svećeništvu te ekipa susjeda koja se svake nedjelje okuplja u prostorima sjemeništa igrajući mali nogomet. Na vrućem „šalatskom terenu“ odigrane su tri epske utakmice, a pobjednik turnira postala je ekipa svećenika predvođena mladomisnikom Bojanićem kojoj je po prvi puta uručen i prijelazni pehar, posebno pribavljen za ovaj nogometni spektakl. Nakon nogometnih vratolomija, mnogo smijeha i veselja, nastavilo se druženje okupljenih uz hranu, piće i dobru glazbu za koju su se pobrinuli sjemeništarci.

Ovim slavljem svetoga Antuna Padovanskog, svećenika i crkvenog naučitelja, završena je još jedna školska i vjeronaučna godina. Odgojitelje i sjemeništarce očekuje kratki odmor, a novi izazovi spremaju se za mjesec rujan – kako u školi tako i u sjemeništu.