Vikend od petka do nedjelje 24. – 26. srpnja, maturanti Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu proveli su u franjevačkom samostanu Navještenja Marijina na otočiću Košljunu, gdje im je sjemenišni duhovnik, vlč. Petar Mlakar, održao duhovnu obnovu kojom se zaokružuje njihova četverogodišnja sjemenišna formacija, a obnovi se pridružio i dosadašnji prefekt, vlč. Goran Bužak. Ta se duhovna obnova uobičajeno održava u svibnju, ali je zbog situacije sa pandemijom prebačena na srpanj.

U ambijentu prekrasne košljunske prirode i ljepote drevnog samostana koji odiše duhovnošću maturanti su razmišljali potaknuti temeljnom niti duhovne obnove, rečenicom Svetog Pisma: „Ti si sin moj!“ (Psalam 2, 7) U svojim nagovorima maturantima duhovnik je istaknuo da kršćanin, osim što trajno ostaje dijete Božje, s vremenom treba postati i više od djeteta – zreli sin, muškarac na kojeg se Bog u ovom svijetu želi osloniti, koji ima svoju ulogu i odgovornost u Crkvi, i koji sreću ostvaruje upravo kroz požrtvovno darivanje sebe samoga Bogu i ljudima, služeći bilo u svećeništvu, bilo u braku i obitelji.

Duhovnik je upozorio da se sin, ukoliko zloupotrijebi ili ne upotrijebi svoje darove, može pretvoriti i u „nakazu sinovsku“, kako stoji u Svetom Pismu, a također, može i samo djelomično ostvariti potencijal koji mu je od Boga dan, i tako ne ostvariti do kraja poziv na svetost na koju je pozvan, da postane sin sličan Sinu Božjemu. Naime, ono na što je kršćanin pozvan jest potpuno – stopostotno – predanje i vjerno izvršavanje Božje volje kroz čitav život.

Zato je jako važno dobro promisliti prije donošenja konačne odluke o životnom zvanju te u molitvi pomno osluškivati glas Božji u duši. Odluka treba biti zrela, a jednako tako i čitav kršćanski život. Kroz niz značajki zrele osobe iz knjige „Sloboda za ljubav“ isusovca Slavka Pavina, maturanti su mogli preispitati koje osobine zrele osobe već posjeduju, a koje im nedostaju. Zatim, u slavlju euharistije i u pobožnosti euharistijskog klanjanja zahvaljivali su Gospodinu na dosada prijeđenom putu i molili za pomoć na koracima koji su ispred njih.

Ugođaju duhovne obnove pridonijela je i mogućnost osvježenja kupanjem u moru, što maturanti nisu propustili učiniti. Točku na i boravka na Košljunu stavio je gvardijan košljunskog samostana, fra Diego Deklić, koji je proveo sudionike duhovne obnove kroz četiri samostanska muzeja: arheološki, sakralni, etnološki i prirodoslovni. Duhovno i kulturno obogaćeni maturanti su sa duhovnikom i prefektom u nedjelju popodne krenuli put Zagreba. Budući da je ovo bilo njihovo zadnje druženje ove vrste, rastanak je bio i pomalo emotivan. Gospodin neka nas sve nastavi voditi putovima svoje volje!