Šalatska jesen prožeta temom „slušanja“ u režiji vlč. Budinskog

U petak i subotu 13. i 14. studenog 2020. godine održana je u sjemeništu duhovna obnova koju je predvodio vlč. Branimir Budinski, župnik župe sv. Josipa Radnika u zagrebačkim Gajnicama, koji je i sâm nekada bio sjemeništarac.

Poznavajući dinamiku sjemenišnog života, vlč. Budinski odabrao je kao glavnu temu za razmišljanje slušanje: vrijednost kvalitetnog slušanja jedni drugih, zapreke za dobro slušanje i načine kako te zapreke nadvladati s ciljem ostvarivanja bolje međuljudske komunikacije, kao i komunikacije s Bogom. Budući da se sjemeništarci nalaze u razdoblju života kada je mladom čovjeku posebno važno prijateljstvo i izgradnja lijepe komunikacije sa drugima, ova im je tema bila posebno zanimljiva.

Kao polazište u razmišljanju, voditelj duhovne obnove uzeo je živote dvaju izraelskih kraljeva, Šaula i Davida, te je na temelju njihovih postupaka ilustrirao dobre i pogrješne načine komunikacije, posebno istaknuvši određene obrasce koje valja prepoznati i nadvladati u međuljudskim odnosima poput nestrpljivosti, poricanja, impulzivnosti, ljubomore, gnjeva itd. Da bi se čovjek istinski susreo s drugim čovjekom potrebno je prije svega da ima hrabrost susresti se i sa samim sobom te vidi što sve ima u njegovom srcu. Vlč. Budinski potaknuo je sjemeništarce da zavire u svoje srce i vide koje se zaprjeke za ostvarivanje kvalitetnih odnosa nalaze u njima samima. Istaknuo je da neke stvari čovjek može samostalno nadvladati, s nekima treba naučiti živjeti, a za svladavanje nekih potrebna mu je pomoć drugih, potreban mu je prijatelj kojeg Sveto pismo donosi u liku Jonatana, prijatelja koji je Davidu bio na pomoć nauštrb svojoj osobnoj koristi. Predvoditelj obnove potaknuo je sjemeništarce na izgradnju takvih odnosa u kojima polazište neće biti interesi, nego iskrena prijateljska ljubav.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pristupili sakramentu pomirenja, sudjelovali u misnim slavljima i u euharistijskom klanjanju iznoseći pred Gospodina svoja srca i moleći ga, potaknuti ohrabrenjem vlč. Branimira, da im bude na pomoć u otklanjanju svih onih zaprjeka da istinski slušaju i čuju osobe oko sebe koje im Gospodin stavlja na njihov životni put jer nije moguće nekoga ljubiti ako ne „čuješ“ potrebu te osobe.

Ovom duhovnom obnovom sjemeništarci su se pripremili i za nadolazak svetkovine Krista Kralja kojom se zaključuje tekuća crkvena godina, a toga dana u sjemeništu će biti i cjelodnevno euharistijsko klanjanje na nakane Crkve zagrebačke.