“Iz krvi i bola niknut’ će cvijeće i nikada narod zaboravit’ neće VUKOVAR!”

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a s ciljem da se taj spomen održi živim u cijeloj Domovini, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se mnoštvu onih koji su ovoga tjedna odali počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose svim stradalima u gradovima herojima Vukovaru i Škabrnji.

Dan sjećanja započet je u utorak, 17. studenoga, postavljanjem transparenta dužine 23×1,05 m na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa. Transparent prikazuje jednog od heroja obrane Vukovara i Trpinjske ceste generala Blagu Zadru te simbol vukovarskog otpora agresoru – vukovarski vodotoranj – uz riječi pjesme “Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR!” autora Hrvoja Hegedušića. Ideja za izradu transparenta nastala je u suradnji rektora sjemeništa sa župom bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko, a transparent je izradio gdin. Ante Kasalo. Navečer istoga dana, sjemeništarci i odgojitelji pogledali su u prostorima sjemenišne svečane dvorane film “Harrisonovo cvijeće”, francusku ratnu dramu iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada.

U jutarnjim satima srijede, 18. studenoga, na 29. obljetnicu pada herojskog grada Vukovara – simbola patnje i stradanja u posljednjem Domovinskom ratu, obilježavanje Dana sjećanja nastavljeno je hodočašćem sjemeništaraca i odgojitelja sa zagrebačke Šalate prema Ulici grada Vukovara gdje su, uz sjeverni kolnički trak, zapalili lampaše u spomen na obljetnicu stradanja stanovnika Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu. Potom su se uputili do spomenika predsjedniku Franji Tuđmanu gdje je lampašima bilo ispisano ime grada Vukovara sa formiranim križem s velikom svijećom u sredini te su tamo polaganjem lampaša i molitvom, koju je predvodio rektor sjemeništa preč. Pavlaković, odali počast svim stradalima u obrani Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske.

Ovu najvažniju obljetnicu novije hrvatske povijesti uopće, sjemeništarci i odgojitelji sa Šalate zaključili su sudjelovanjem na večernjoj svetoj misi za sve hrvatske branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske koju je u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, uz koncelebraciju sjemenišnih odgojitelja vlč. Petra Mlakara i vlč. Luke Premelča. Ljepoti misnoga slavlja posebno su pridonijeli sjemeništarci svojim ministriranjem i pjevanjem, a na koncu svete mise tamburaški orkestar izveo je skladbu „Bože, čuvaj Hrvatsku“, tekstopisca Drage Britvića, a koju je uglazbio naš poznati pjevač Đani Maršan.

Neka trajno u našim srcima i riječima živi spomen na herojski grad na Dunavu „i reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR!