Odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu vlč. Luka Premelč predvodio je u nedjelju 29. studenoga ove godine blagoslov adventskog vijenca postavljenog na ulazu u zgradu Sjemeništa. Uz prefekta Premelča, molitvenom slavlju prisustvovali su i rektor sjemeništa preč. Pavlaković te sjemenišni duhovnik vlč. Mlakar u zajedništvu sa sjemeništarcima koji su se te večeri vratili sa slobodnog vikenda.

„U došašću bismo trebali prepoznati ono pravo Svjetlo. Onoga koji je sâm za sebe rekao: ‘Ja sam svjetlo svijeta’, a to je Isus. Očekujemo u došašću Njegovo rođenje, pripravljamo svoja srca i duše za taj događaj i to je ono pravo Svjetlo koje treba zasjati u svima nama. I zato, noseći to Svjetlo, svjetlo vjere, svjetlo koje je sâm Isus, obasjani tim svjetlom pođimo u miru.“ Ovim riječima vlč. Luka Premelč ohrabrio je na početku ovogodišnjeg došašća odgojitelje i sjemeništarce okupljene na blagoslovu adventskog vijenca ispred sjemenišnog kompleksa.

Naime, već petu godinu uzastopce, u nedjelju uvečer prve nedjelje došašća, sjemenišna zajednica okuplja se na blagoslov vijenca te na njemu pali prvu adventsku svijeću.

Nakon blagoslovne molitve i škropljenja blagoslovljenom vodom svečano je upaljena prva adventska svijeća – Svijeća proroka i Svijeća nade uz razmišljanje nad riječima blaženog Alojzija Stepinca koje je izrekao u različitim prigodama 1935. i 1937. godine, a koje učvršćuju čovjekovu nadu.

Po završetku obreda blagoslova i paljenja prve adventske svijeće uslijedila je svečana večernja pjevana molitva časoslova upriličena u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM koju je predvodio prefekt Premelč u zajedništvu sa ostalim odgojiteljima i sjemeništarcima.

Ljepoti slavlja pridonijela je sjemenišna svečana asistencija te sjemenišni koralisti svojom pobožnom pjesmom.

Kićenje vijenca ostvareno je zalaganjem sjemeništaraca te vlč. Luke Premelča, sjemenišnog odgojitelja pod čijim budnim okom je projekt priveden svom ostvarenju.

Ovom prigodom zahvaljujemo vlč. mr. Dubravku Škrlin-Hren, župniku župe sv. Ivan Nepomuk – Stupnik/Lučko i njegovoj obitelji u Gornjoj Stubici, koji su nam za ovu godinu donirali zimzelene grane bora kojim smo mogli ukrasiti sjemenišni adventski vijenac.