U utorak, 1. prosinca ove godine, sjemenišnu zajednicu na zagrebačkoj Šalati pohodio je preč. mr. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije, želeći se susresti sa sjemeništarcima Varaždinske biskupije te im na taj način posvjedočiti blizinu, brigu i skrb u osobi njihova dijecezanskog biskupa mons. mr. Bože Radoša.

Susret je započeo u 16.30 sati u prostoru svečane dvorane Sjemeništa dobrodošlicom koju je preč. Košćaku uputio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković upoznavši visokog gosta Varaždinske biskupije sa trenutnim životom i aktivnostima kao i završetkom obnove kompleksa Sjemeništa nakon potresa od 22. ožujka ove godine.

U Sjemeništu trenutno boravi šest kandidata iz Varaždinske biskupije (župe: Ivanec, Beletinec, Madžarevo, Reka i Đurđevac) i to po jedan pitomac u prvom i četvrtom razredu, a po dvojica u drugom i trećem razredu srednje škole. Od šestorice kandidata četvorica pohađaju Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti, jedan kandidat je član Tehničke škole Zagreb (smjer: logistika i špedicija), a jedan kandidat pohađa ŠC „Vinko Bek“ (smjer: poslovni tajnik). Geografski gledano, kandidati pripadaju najviše prostorima Hrvatskog zagorja i Podravine, dok prostor Međimurja nema za sada niti jednog kandidata u sjemeništu. Uz šestoricu pitomaca, u „sjemeništu malenih“ djeluje i vlč. Petar Mlakar u službi duhovnika, koji je ujedno svećenik Varaždinske biskupije.

Biskupski vikar predstavio je ukratko sjemeništarcima svoju službu i ciljeve rada kako unutar klera tako i unutar onih koji se pripremaju postati njegov sastavni dio, a to su prije svega sjemeništarci i bogoslovi Crkve varaždinske. Ohrabrio je sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste ovo vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Ujedno je zahvalio odgojiteljima na svemu što čine za povjerene im kandidate kako bi iz ovih prostora izašli kao zreli ljudi i dobri kršćani.

Pohod preč. Košćaka sjemeništarcima Varaždinske biskupije završio je oko 18.00 sati kvalitetnom razmjenom iskustava sa obje strane s ciljem boljeg povezivanja kandidatâ sa mjesnom Crkvom.