Don Stojić: „Budite radosni što ste kršćani, budite radosni što vas je Bog pozvao!“

U petak i subotu 11. i 12. prosinca ove godine održana je u Sjemeništu adventska duhovna obnova koju je vodio salezijanac don Damir Stojić, župnik župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu.

Na početku duhovne obnove don Damir podijelio je sa sjemeništarcima osobno iskustvo bolesti uzrokovane korona virusom te svog boravka u bolnici, koji se u Božjoj providnosti pretvorio u prekrasnu priliku da kao svećenik donese Krista bolesnicima, koji su ležali na istom odjelu i tako im pruži spasonosnu utjehu i pomoć. Nekima od njih to su bili zadnji sati njihovog ovozemaljskog života. Polazeći od ovog svjedočanstva, istaknuo je sjemeništarcima duhovnu snagu koju svećenik po sakramentu Svetog Reda od Gospodina zadobiva i koliko je to nešto dragocjeno i potrebno u svijetu danas.

U nastavku duhovne obnove don Stojić govorio je o dostojanstvu čovjeka kao slike Božje i o jedinstvenoj vrijednosti svakog pojedinca, polazeći od slike pahuljice snijega. Naime, znanstvenici su ustvrdili da nijedna pahuljica, kada se gleda pod mikroskopom, nije iste strukture nego je svaka specifična, a nerijetko se radi o strukturama koje zapanjuju svojom ljepotom. Iz toga proizlazi pitanje: ako je Gospodin toliku raskoš ljepote podario jednoj tako običnoj stvari, koliko je onda tek vrijedan i jedinstven svaki čovjek? Stoga je don Damir pozvao sjemeništarce da razmišljaju o tome i da svoj život nastoje živjeti svjesni konačnog cilja ljudskog života i posljednjih stvari čovjeka: smrt, osobni sud, raj i pakao. Na temelju snova i mističnih doživljaja sv. Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanske družbe, dojmljivo je približio te istine sjemeništarcima.U posljednjem nagovoru voditelj duhovne obnove govorio je o planu Nečastivog da na svaki način pogazi čovjekovo dostojanstvo i učini da jedinstvena vrijednost svake osobe postane jedna zaboravljena istina. Stoga je progovorio o važnosti borbe sa suvremenim ovisnostima poput ovisnosti o video-igricama, kocki i pornografiji te drugim sredstvima kojima zlo želi zarobiti čovjeka i sputati ga u životu istinske radosti. Don Damir ohrabrio je sjemeništarce da kao kršćani „proglase rat“ svemu onome što ih zarobljava, dajući konkretne načine na koje mogu pobijediti u duhovnom boju te ih ujedno pozvao na strpljivost jer do svetosti se dolazi postupno.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci i sjemenišni odgojitelji zajedno s voditeljem duhovne obnove slavili su sveta misna otajstva i pristupili sakramentu pomirenja te u bratskom razgovoru primili ohrabrenje i nove poticaje za svoj kršćanski život te se tako na najbolji način pripremili za skoro slavlje Božića.