U nedjelju, 13. prosinca ove godine, na treću nedjelju došašća – nedjelju „Gaudete – Radujte se!“, a ujedno i spomendan sv. Lucije, djevice i mučenice, održao se predbožićni susret roditelja sjemeništaraca prvog i drugog razreda sa sjemenišnim odgojiteljima.

Svake se godine o svetkovini Bezgrešne i Dana sjemeništa okupljaju roditelji sjemeništaraca na šalatskom brežuljku kako bi s odgojiteljima zajednički izmijenili radosti i nade, probleme i tjeskobe s kojima se zajednički susreću na planu odgoja i obrazovanja mladih. Budući da je ova godina po mnogočemu specifična, a i poštujući odredbe Stožera civilne zaštite za područje Grada Zagreba uz provedbu aktualnih epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije korona virusa, rektor Sjemeništa je odlučio, u suradnji s odgojiteljskim timom, da se ovogodišnji roditeljski sastanci održe u dva termina te da na sastanku bude prisutan samo jedan od roditelja sjemeništaraca. Tako je izabran termin treće nedjelje došašća za roditelje prvog i drugog razreda te termin četvrte nedjelje došašća za roditelje trećeg i četvrtog razreda sjemeništaraca.

U sjemeništu na zagrebačkoj Šalati trenutno se nalazi 23 sjemeništarca i 3 odgojitelja, a po razredima je slika sljedeća: 6 prvaša, 5 drugaša, 8 trećaša i 4 maturanta.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj svečanoj dvorani s početkom u 11.00 sati predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima: vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem. U svojoj homiliji upućenoj roditeljima i sjemeništarcima, rektor Pavlaković je, između ostaloga, naglasio: „Bog i danas šalje ljude. Računa s našom slabošću i neznatnošću. Prihvaća ju i potpomaže. Zato se možemo zajedno s Prorokom unaprijed radovati ostvarenju Božjih obećanja. Pozvani smo danas shvatiti da nas je u trenutku našega krštenja Gospodin odjenuo i zaogrnuo milošću te možemo radosno ‘klicati’. Budimo svjedoci radosti jer smo i sami obradovani, a samo takvi ćemo druge privlačiti“, zaključio je propovjednik. Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim pjevanjem i sviranjem kao i svečana asistencija koja je posluživala kod oltara.

Nakon zajedničkog objeda uslijedio je i roditeljski sastanak na kojem je bilo prisutno sedam roditelja sjemeništaraca prvog i drugog razreda, dok su se ostali ispričali na nesudjelovanju zbog osobne spriječenosti.

Na početku sastanka roditeljima se obratio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković pozdravljajući okupljene i pri tom je zahvalio na prisustvu i prof. Ljubi Duvnjak, ravnateljici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti čestitajući joj 100. obljetnicu od osnutka škole. Rektor je progovorio o stanju Sjemeništa nakon potresa od 22. ožujka ove godine, dotaknuo se i „novog normalnog“ vezanog uz život u Sjemeništu u vrijeme aktualne pandemije korona virusa te je izvijestio roditelje o trenutnom životu i radu u Sjemeništu naznačivši im i okvirne planove za ovu školsku i sjemenišnu godinu. Potom se sjemeništarcima obratila i ravnateljica Gimnazije prof. Duvnjak iznoseći trenutnu situaciju u funkcioniranju škole nakon potresa i tijekom aktualne pandemije te je pozvala roditelje i odgojitelje na maksimalni angažman u praćenju sjemeništaraca tijekom svladavanja nastave koja od 14. prosinca za grad Zagreb kreće on-line, a tome se priključuju i sve tri srednje škole koje pohađaju šalatski sjemeništarci. Duhovni život u sjemeništu predstavio je vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, a pred sam kraj susreta izvješće o učenju i vladanju sjemeništaraca prvog i drugog razreda iznio je sjemenišni odgojitelj vlč. Luka Premelč. Potom je uslijedila kvalitetna diskusija između roditelja i odgojitelja u pogledu školskih rezultata, kao i aktualnosti u sjemenišnoj zajednici, a sve s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja koje je neophodno kako bi se zajednički vodila briga o ljudskom, duhovnom i intelektualnom rastu sjemeništaraca.

Na kraju susreta, oko 15.15 sati, okupljeni su zajednički molili za blagoslovljen nastavak hoda sjemenišne zajednice u vrijeme pandemije te si međusobno čestitali nadolazeće božićne blagdane kako bi u snažnijem osjećaju zajedništva nastavili živjeti svoj vjernički život.

Sljedeći ovakav susret planiran je za 20. prosinca ove godine na kojem će se odgojitelji susresti sa roditeljima trećeg i četvrtog razreda sjemeništaraca.