U petak, 18. prosinca ove godine, sjemenišna karitativno – misijska skupina je, u zajedništvu sa sjemenišnim odgojiteljima, pohodila zagrebački Glavni željeznički kolodvor te u suradnji sa Udrugom „Savao“ dijelila pakete hrane zagrebačkim beskućnicima.

Tijekom čitavog adventa sjemeništarci i odgojitelji ubacivali su svoj novčani dar u sjemenišnu misijsku kutijicu te od prikupljenog novca napravili 26 paketa sa živežnim namirnicama koje su u večernjim satima podijelili najpotrebnijima inspirirani prilogom Nove TV u emisiji „Provjereno“ koja je napravila reportažu o zagrebačkim beskućnicima koji, u ovo vrijeme pandemije i hladnoće, teško preživljavaju na ulicama zagrebačke metropole.

Rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković stupio je tako u kontakt sa predsjednikom Udruge „Savao“ Zvonkom Jambrešićem te su dogovorili detalje suradnje oko realizacije ovoga projekta koji će se nastaviti i tijekom iduće kalendarske godine.

Udruga „Savao“ osnovana je 29. lipnja 2017. godine kao humanitarna udruga koja pomaže potrebitim i marginaliziranim osobama s ruba društva. U središtu je njihova rada pružanje pomoći beskućnicima na ulici, a uz to brinu i za nekoliko potrebitih obitelji. U planu im je i osnivanje kuće za rehabilitaciju beskućnika. Svakog utorka i petka u 18.30 sati članovi i volonteri Udruge sastaju se u samostanu Misionarki ljubavi u Jukićevoj ulici gdje pripremaju sendviče, kavu i čaj. U 20.00 sati odlaze na Glavni željeznički kolodvor gdje dijele hranu i prikupljaju donacije za odjeću potrebitima. Druže se i razgovaraju s beskućnicima i žele im biti blizu u njihovim potrebama.

U ovaj hvale vrijedan projekt uključili su se tako i zagrebački sjemeništarci potaknuti riječima Svetog pisma: „Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (usp. Mt 25,40). Beskućnici su, nažalost, one osobe koje naše društvo ne prepoznaje. Osobe čija lica, imena, riječi, talenti i životne priče nisu važne. Ovim činom pomoći i sjemenišna zajednica sa Šalate želi im reći i pokazati da su važni te im darovati i djelić sebe i svoje pomoći, a to je najbolje što mogu za njih učiniti – izaći na periferije i biti bližnji!