U nedjelju, 20. prosinca ove godine, na četvrtu nedjelju došašća, održao se predbožićni susret roditelja sjemeništaraca trećeg i četvrtog razreda sa sjemenišnim odgojiteljima.

Svake se godine o svetkovini Bezgrešne i Dana sjemeništa okupljaju roditelji sjemeništaraca na šalatskom brežuljku kako bi s odgojiteljima zajednički izmijenili radosti i nade, probleme i tjeskobe s kojima se zajednički susreću na planu odgoja i obrazovanja mladih. Budući da je ova godina po mnogočemu specifična, a i poštujući odredbe Stožera civilne zaštite za područje Grada Zagreba uz provedbu aktualnih epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije korona virusa, rektor Sjemeništa je odlučio, u suradnji s odgojiteljskim timom, da se ovogodišnji roditeljski sastanci održe u dva termina te da na sastanku bude prisutan samo jedan od roditelja sjemeništaraca. Tako je izabran termin treće nedjelje došašća za roditelje prvog i drugog razreda te termin četvrte nedjelje došašća za roditelje trećeg i četvrtog razreda sjemeništaraca.

U sjemeništu na zagrebačkoj Šalati trenutno se nalazi 23 sjemeništarca i 3 odgojitelja, a po razredima je slika sljedeća: 6 prvaša, 5 drugaša, 8 trećaša i 4 maturanta.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj svečanoj dvorani s početkom u 11.00 sati predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima: vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem. U svojoj homiliji upućenoj roditeljima i sjemeništarcima, rektor Pavlaković je, između ostaloga, naglasio: „U središtu četvrte nedjelje Došašća blista lik Blažene Djevice Marije. Oslobodimo se gledanja u nju kao u neku božicu. Pred nama je mlada židovska djevojka kojoj se ukazuje anđeo i objavljuje da će zatrudnjeti bez muža. Ni danas se na samohrane majke ne gleda dobroćudno, a u ono vrijeme kazna za preljub bila je okrutna smrt kamenovanjem. Kada je Marija Bogu izgovorila svoj sudbonosni „da“, pristala je na sramotan život, potencijalno i na smaknuće kamenovanjem. Dala je sve. To je obilježje istinske ljubavi. „Ljubav je jaka kao smrt“ (Pj 8,6). Anđeo Mariji naviješta: „Ta Bogu ništa nije nemoguće!“ Poruka ove posljednje nedjelje Došašća i nama danas je na ohrabrenje. U dobrim smo rukama! „Ta Bogu ništa nije nemoguće!“ Samo nam je potrebna Marijina vjera. Ona je primjer da se isplatilo vjerovati. Pa i da je bila kamenovana, poput svetog Stjepana, iz perspektive vječnosti i to je opet dobitak. Hrabro samo! Sve prolazi, samo Bog ostaje. Vjerom pripravimo put Isusu“, zaključio je propovjednik. Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim pjevanjem i sviranjem kao i svečana asistencija koja je posluživala kod oltara.

Nakon zajedničkog objeda uslijedio je i roditeljski sastanak na kojem je bilo prisutno osam roditelja sjemeništaraca trećeg i četvrtog razreda, dok su se ostali ispričali na nesudjelovanju zbog osobne spriječenosti.

Na početku sastanka roditeljima se obratio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković pozdravljajući okupljene i pri tom je ispričao prof. Ljubu Duvnjak, ravnateljicu Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti na nedolasku zbog spriječenosti uslijed problema sa zdravljem. Rektor je progovorio o stanju Sjemeništa nakon potresa od 22. ožujka ove godine, dotaknuo se i „novog normalnog“ vezanog uz život u Sjemeništu u vrijeme aktualne pandemije korona virusa te je izvijestio roditelje o trenutnom životu i radu u Sjemeništu naznačivši im i okvirne planove za ovu školsku i sjemenišnu godinu. Dotakao se i situacije po školama koje pohađaju sjemeništarci, osobito na praćenje on-line nastave te na pripremu mature koja očekuje maturante u sljedećoj godini. Duhovni život u sjemeništu predstavio je vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, a pred sam kraj susreta izvješće o učenju i vladanju sjemeništaraca trećeg i četvrtog razreda iznio je sjemenišni odgojitelj vlč. Luka Premelč. Potom je uslijedila kvalitetna diskusija između roditelja i odgojitelja u pogledu školskih rezultata, kao i aktualnosti u sjemenišnoj zajednici, a sve s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja koje je neophodno kako bi se zajednički vodila briga o ljudskom, duhovnom i intelektualnom rastu sjemeništaraca.

Na kraju susreta, oko 15.15 sati, okupljeni su zajednički molili za blagoslovljen nastavak hoda sjemenišne zajednice u vrijeme pandemije te si međusobno čestitali nadolazeće božićne blagdane kako bi u snažnijem osjećaju zajedništva nastavili živjeti svoj vjernički život i u novoj građanskoj godini koja nadolazi.