U nedjelju, 17. siječnja, nakon otpjevane svečane večernje molitve časoslova naroda Božjega, u prostoru svečane dvorane Sjemeništa održao se plenum za odgojitelje i sjemeništarce kojim je predsjedao preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa.

Plenum je započeo u 20.35 sati na kojem je prisustvovalo 22 sjemeništarca (1 opravdano ispričan) i svi odgojitelji. Na početku plenuma preč. Rektor iznio je plan rada u sjemeništu za I., II. i III. mjesec, a posebno je apostrofirao nova oštećenja nastala uslijed potresa od 29. prosinca 2020. godine.

Naime, razorni potres od 6,2 stupnja po Richterovoj skali pogodio je toga dana područje Sisačko-moslavačke županije u 12.19 sati, a zbog svoje razornosti jako je utjecao i na velik broj zgrada unutar grada Zagreba. Posebno su bili pogođeni stari objekti koji su građeni u doba dok se još nije vodila briga o protupotresnim rješenjima. U odnosu na jaki potres koji je pogodio grad Zagreb i njegovu širu okolicu 22. ožujka 2020. godine (5,6 po Richetru), ovaj potonji višestruko je bio jači te je imao sasvim drugačiji način djelovanja. Obzirom da je veći dio sjeverne zgrade zapadnog paviljona saniran nakon prvog potresa, zgrada Sjemeništa nije pretrpjela veća oštećenja. Većina novih oštećenja je estetske naravi – puknuća žbuke i sl. No, ipak je preč. Rektor najavio da će u narednim tjednima započeti sanacija nosivih zidova – njihovo učvršćivanje i dodatno vezivanje, a dio tih radova već se izvodi od 11. siječnja ove godine. Također je obavijestio sjemeništarce da će do konca veljače ove godine biti postavljeni čelični traverzi koji će dodatno ojačati sjeverozapadno krilo sjemeništa te na taj način još više osigurati statičku otpornost na moguće nove potrese.

Rektor se potom osvrnuo i na dokument Državne uprave za zaštitu i spašavanje (duzs) o ponašanju tijekom potresa i zaštiti od učinaka potresa te je pozvao sjemeništarce i odgojitelje da što bolje upoznaju sam dokument kako bi bili što spremniji za moguće izvanredne situacije. S tim u svezi najavio je u narednim tjednima i vježbe evakuacije!

Posebno je potaknuo sjemeništarce na veći angažman u učenju kroz nadolazeće mjesece kao i na duhovni rast osobito tijekom korizmenog vremena koje pomalo nadolazi, a obraćajući se maturantima potaknuo ih je na početak priprema za nadolazeću maturu.

Na kraju plenuma, završnim blagoslovom i molitvom, preč. Rektor zaželio je svima mnogo uspjeha na duhovnom i intelektualnom planu u ovom, predposljednjem ‘poluvremenu’ čudnovate školske i sjemenišne godine obilježene pandemijom COVID-a 19 te razornih potresa u središnjoj Hrvatskoj.