Sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu uključili su se u veliku rijeku dobrote koja se sliva prema potresu pogođenom području Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije.

Naime, nakon razornog potresa od 6,2 stupnja po Richterovoj skali koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Petrinju, Glinu i Sisak te šire područje Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije mnogi volonteri i udruge iz čitave Hrvatske ujedinili su se u pomoći potresom pogođenim područjima. U taj humanitarni ‘festival dobrote’ uključili su se i članovi „sjemeništa malenih“ sa zagrebačke Šalate želeći se solidarizirati sa trojicom kolega iz Sisačke biskupije koji su članovi Sjemeništa, a dvojica od njih žive u potresu pogođenom gradu Sisku.

Preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa stupio je u kontakt sa koordinatorima Caritasova distribucijskog centra u Sisku s. Smiljom Čirko, FDC i preč. mr. Jankom Lulićem, kancelarom Sisačke biskupije te je dogovorena pomoć sjemeništaraca i odgojitelja Sjemeništa volontiranjem u sabirnom centru Caritasa Sisačke biskupije.

U subotu, 06. veljače, u jutarnjim satima, krenuli su sjemeništarci iz Zagreba put Siska predvođeni sjemenišnim odgojiteljima te su kroz čitav dan u velikom skladištu kojeg Sisačka biskupija koristi u ovoj situaciji za razvrstavanje humanitarnih donacija iz Hrvatske i inozemstva prihvaćali, razvrstavali i u nove pakete slagali pristiglu robu kao pomoć stradalima u potresu.

Čitav dan volontiranja vladala je pozitivna atmosfera među sjemeništarcima i nije bilo mjesta umoru jer su, u zajedništvu sa svojim odgojiteljima, imali priliku za iskazati ljubav prema bližnjemu u potrebi, kako nas uči i sâm Isus.

Iako je potres u dva navrata tijekom 2020. godine narušio ljepotu šalatskoga brijega i nanio ogromne štete prostorima Sjemeništa i Gimnazije koje se još uvijek zbrajaju, a obnova će trajati godinama, Međubiskupijsko sjemenište željelo se uključiti u pomoć stradaloj Sisačkoj biskupiji te se pribrojiti tolikim mladima, braniteljima, časnim sestrama, navijačkim skupinama, glazbenicima, umjetnicima, bogoslovima, svećenicima i ostalim humanitarcima velikoga srca koji neumorno daju svoje slobodno vrijeme kako bi, svaki na svoj način, pomogli unesrećenima.

Ovaj projekt blagoslovio je sjemeništarce i jednom poukom, a ona glasi: „Potres nas je naučio da nas velikima i bogatima ne čini ono što posjedujemo, već samo ono što nosimo duboko u sebi te način na koji se odnosimo prema drugima. Ljubiti druge kao sebe same! – to je put kojim želimo rasti u našoj svakodnevici”.