Sjemeništarci i odgojitelji MSZ – a ispred ranjene katedrale častili svetački lik blaženog Alojzija kardinala Stepinca.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u srijedu 10. veljače euharistijsko slavlje proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca ispred zagrebačke katedrale.

 

Na slavlju su sudjelovali sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a uz kardinala Bozanića koncelebrirali su nadbiskup riječki i metropolit mons. Ivan Devčić, biskup sisački mons. Vlado Košić, biskup bjelovarsko-križevački mons Vjekoslav Huzjak, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, pomoćni bisup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić te pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Kardinal je istaknuo da je blaženi Stepinac bio i ostao utjeha pojedincima i svemu hrvatskom narodu. “Blaženi Alojzije Stepinac je u sebi sažeo povijest Crkve i hrvatskoga naroda jednoga razdoblja te ima snagu simbola kao živi izraz života vjernika danas. Ispravno je pitati se što je tih dana, na vijest o smrti i sprovodu Kardinala, usmjeravalo ljude prema Krašiću i Katedrali. Nedvojbeni je razlog za to onaj osjećaj vjernika (sensus fidelium) koji je više od osjećaja. To je ona vjernička nit koja seže do apostola i koja nam glede blaženoga Alojzija povezuje desetljeća.

 

 

Katekizam Katoličke Crkve nas, vođen Drugim vatikanskim koncilom, uči: “Sveukupnost se vjernika u vjerovanju ne može prevariti, a to svoje osobito svojstvo očituje nadnaravnim osjećajem vjere svega naroda, kad ‘od biskupa pa do posljednjih vjernika laika’ pokazuje svoje opće slaganje u stvarima vjere i ćudoređa” (KKC, br. 92; usp. LG 12; KKC 93).

 

Taj se osjećaj vjere (sensus fidei) pobuđuje i očituje u osjećaju vjernika (sensus fidelium), tako važnom u prepoznavanju svetosti, jer upućuje na izvorište takozvanoga “glasa o svetosti” (fama sanctitatis). Taj je osjećaj vjernika glede svetosti kardinala Stepinca, od samoga njegova preminuća, bio snažan i nikada nije oslabio.

Taj osjećaj vjernika susrećemo i večeras, osjećamo ga i za njega smo zahvalni, ne da bismo neprimjereno uzdizali jednoga čovjeka, nego zato što znamo da nas on uvijek iznova uzdiže i vodi nas prema Bogu.”

 

Nakon popričesne molitve, Kardinal je izmolio molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca “kako bi nam bio još svjetlijim primjerom u nesebičnosti služenja Bogu i njegovu narodu”. Prije blagoslova Kardinal se obratio okupljenima riječima: “Braćo i sestre! Zajedništvo biskupa, svećenika i Božjeg naroda je naša snaga. To je i baština koju nam je ostavio bl. Alojzije Stepinac.”

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao Katedralni zbor pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.

Foto: Bernard Čović/GK, Leon Levačić