Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 17. veljače ove godine, rektor Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković predvodio je, u koncelebraciji s vlč. Petrom Mlakarom, sjemenišnim duhovnikom i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim odgojiteljem, večernje euharistijsko slavlje početka korizme u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM na zagrebačkoj Šalati.

„Jeste li spremni za početak još jedne korizme? Jeste li spremni za ponovni iskreni susret sa svojim Bogom i Spasiteljem koji je sama nježnost i milosrđe iako mu mi, takvi kakvi jesmo, često idemo ususret samo (ponekad) posteć, plačuć i kukajuć“, naglasio je u uvodu svoje homilije rektor Sjemeništa.

Osvrnuvši se na ulomak iz Matejeva evanđelja koji Crkva pred vjernike stavlja na Pepelnicu, u kojem Isus poručuje da ‘svoje pravednosti ne činimo pred drugima’, rektor Pavlaković poručio je: „Razgovarajući i razmišljajući što i kako ove korizme shvatih nekoliko uvjeta „dobrog“ korizmenog odricanja. Prvo, to treba biti nešto za, neka pozitivna odluka, a ne još jedna zabrana samom sebi kojom ću si dokazivati kako sam jak i karakteran (i koju ću vjerojatno prvom prilikom prekršiti). Drugo, ta me odluka treba nadilaziti, tako da me potiče na molitvu Gospodinu u kojoj ću moliti za snagu da ju izvršavam, ali opet ne nerazumna i nedohvatljiva u toj mjeri da će mi se i Gospodin slatko nasmijati i ostaviti me u mojim djetinjarijama. Konačno, ona mora biti oslobađajuća. Divno je kada se događa na nekom području u kojem se osjećam zarobljen i skučen i u kojem vapijem Gospodinu da me oslobodi.“

Na koncu homilije, podsjećajući na tradicionalni obred pepeljenja koji se vrši u misi nakon propovijedi, preč. Rektor je završio jednom željom: “Ono što vam ja želim ove korizme jest da shvatite da Bog želi vas, a ne vaša djela. Zato vam želim korizmu istine i traženja, korizmu u kojoj ćete rasti kao ljudi i kao kršćani znajući da je svaki vaš pad, neuspjeh ili nesavršenost samo još jedna prilika da baš tu pronađete Boga i njegovo milosrđe “, zaključuje Rektor.

Ljepoti i dostojanstvu liturgijskoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem kao i liturgijskim muziciranjem uz orguljašku pratnju sjemeništaraca trećaša, Mislava Božića i Emanuela Frankola.

Brigom i pažnjom vlč. Petra Mlakara, duhovnika u Sjemeništu, korizmeni hod sjemenišne zajednice bit će i ove godine bogat mnogim duhovnim sadržajima od kojih izdvajamo: pobožnost križnoga puta utorkom i petkom; projekt „sjemenišni štit“ u kojem sjemeništarci svakoga dana mole i poste na nakane sjemenišne zajednice; izbor „anđela“ između sjemeništaraca i odgojitelja kojim se želi pospješiti molitva i dobra djela između članova te jačanje sjemenišnog zajedništva, kao i jačanje karitativnoga rada sjemeništaraca kroz angažman u volontiranju. Sjemeništarci će se već tradicionalno pridružiti i ove korizme ekumenskoj pro-life molitvenoj inicijativi za život “40 dana za život” moleći ispred Vinogradske bolnice u Zagrebu na nakanu zaštite života još nerođene djece. Sveto korizmeno vrijeme nudi sjemeništarcima još i mnoge druge sadržaje za osobnu izgradnju koje će mnogi željeti implementirati u svoj duhovni rast kao što su: dnevna adoracija, pohod kapeli, duhovno štivo, dnevno čitanje Svetog pisma, molitva svete krunice i sl.

Svečanom liturgijom Čiste srijede radosno smo započeli naš korizmeni hod sa Kristom prema zajedničkom Uskrsu!