Pod vodstvom sjemenišnog odgojitelja vlč. Luke Premelča, na treću korizmenu nedjelju, 7. ožujka ove godine, u popodnevnim satima, sjemenišna zajednica prvoga razreda krenula je put Marije Bistrice kako bi upoznali duhovnost Karmela i preporučili se zagovoru bistričke „Crne Gospe“.

Dolaskom u istoimeno mjesto i Svetište uključili su se, zajedno s mnoštvom okupljenih vjernika, u pobožnost križnoga puta na otvorenoj bistričkoj kalvariji, a potom su pohodili i prostore svetišta Majke Božje Bistričke gdje se nalazi čudotvorni lik „Crne Gospe“. Nakon kratke molitve i upoznavanja sa poviješću svetišta u kojem dominira lik najpoznatijeg bistričkog hodočasnika svetoga pape Ivana Pavla II. koji je 3. listopada 1998. godine na prostoru „crkve na otvorenom“ proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca, sjemeništarci su krenuli prema Karmelu Majke Božje Bistričke i blaženoga Alojzija Stepinca u kojem, od 25. rujna 1998. godine, borave Bosonoge sestre karmelićanke koje su u Hrvatsku došle 1930. godine na poziv tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

U samostanu su ih radosno dočekale sestre te im izbliza protumačile temelje duhovnosti Karmelskoga reda kao i osnovne naglaske u karizmi i duhovnom poslanju samih karmelićanki. Posebno dojmljiv bio je pohod crkvi koja se nalazi u sklopu Karmela gdje su, predvođeni svojim prefektom, izmolili i molitvu u čast svetom Josipu koji je ujedno i zaštitnik Reda, a u čijoj se Godini nalazimo željom pape Franje.

Domaćini Svetišta i Karmela zaželjeli su ‘prvašima’ puno Božjega blagoslova u njihovu školovanju sa željom da budu dobri i marljivi učenici, a nadasve pobožni i revni sjemeništarci zagledani uvijek u Krista i njegovu majku Mariju.

Hodočašće je završilo kratkom šetnjom prostorima Marije Bistrice uz neizostavnu ‘slatku’ okrjepu.