U petak i subotu 12. i 13. ožujka ove godine održana je u Sjemeništu duhovna obnova koju je predvodio vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i pastoralni pomoćnik u župi sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi.

Budući da se bliži svetkovina sv. Josipa, voditelj duhovne obnove odabrao je upravo lik svetog Josipa i njegove kreposti kao temeljni sadržaj promišljanja i poticaja upućenih sjemeništarcima, započinjući duhovnu obnovu sljedećom molitvom: „Daj nam, mužu pravedni, biti poput tebe.“ Kao polazište za promišljanje vlč. Tušek odabrao je odlomak iz Evanđelja po Mateju koji donosi Kristovo rodoslovlje (Mt 1, 1-16). Naime, ovaj tekst lijepo prikazuje kako Bog u svojem dolasku na svijet ne zaobilazi redovitost, već odabire jednu sasvim konkretnu lozu, satkanu od pravednika i grješnika te je posvećuje svojim Utjelovljenjem. Znajući to, mladi čovjek koji razmišlja o Božjem pozivu može biti ohrabren i utješen ako i sâm uviđa teškoće i nesavršenosti u vlastitoj obitelji.

Voditelj duhovne obnove podijelio je sa sjemeništarcima svoj put duhovnog sazrijevanja koji se odvijao upravo u jednoj redovitosti sudjelovanja u životu župne zajednice u kojoj se mogla doživjeti ljepota i radost zajedništva s Bogom i bratske povezanosti. Zanimljivo je bilo čuti kako je vlč. Tušek u mladosti, kada je bio sjemeništarac, kroz praznike svaki dan pješačio s bakom do crkve na svetu misu, iako im je za to trebalo sat vremena hoda. To mu nije predstavljalo problem jer ga je nosila potreba za svetom misom, molitvom i zajedništvom sa župnikom i drugim vjernicima, a Gospodin je tu ljubav i napor nagradio mnogim blagoslovima koji su obogatili i oplemenili njegov život i život njegove obitelji. Vlč. Kristijan potaknuo je sjemeništarce da uvijek mole za svoje obitelji posebno onda kada, zbog odvojenosti od njih, osjećaju da im ne mogu pomoći ni na koji drugi način u njihovim teškoćama. Također, istaknuo je kako sjemeništarci trebaju biti podrška jedni drugima, znati čuvati povjerene im tajne u diskreciji te izbjegavati ogovaranje jedni drugih, jer ono ranjava i narušava zajedništvo.

U drugom dijelu promišljanja, razlažući evanđeoski izvještaj o Josipovom snu (Mt 1, 18-25), pred sjemeništarce su stavljene četiri važne smjernice za život kojima ih poučava sveti Josip svojim primjerom, a to su: 1. propitivanje nutrine i neishitreno djelovanje; 2. otklanjanje straha; 3. obnova povjerenja u Boga u molitvi i 4. zauzeto i aktivno djelovanje. Svaku od ovih smjernica vlč. Tušek potkrijepio je primjerima iz života sv. Josipa i drugih biblijskih svetaca te velikana Crkve, hrabreći sjemeništarce da ih nasljeduju.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pogledali film Koliba, pristupili sakramentu pomirenja, zajedno sa svojim sjemenišnim poglavarima sudjelovali u pobožnosti križnoga puta, misnim slavljima i u euharistijskom klanjanju.

Na kraju duhovne obnove rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, srdačno je zahvalio vlč. Tušeku za dolazak i vođenju duhovne obnove zaželivši mu puno uspjeha na početku njegove nove službe kao povjerenika za pastoral mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji.