U petak, 19. ožujka ove godine, profesori, učenici I. i III. razreda te djelatnici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu obilježili su Dan škole misnim slavljem koje je u dvorištu škole (negdašnji prostori AISZ-a) predvodio preč. dr. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Slavlju su se priključili i odgojitelji te pitomci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu iz čijeg je okrilja i nastala već spomenuta škola.

Misno slavlje s početkom u 12.00 sati nije se po tradiciji moglo održati u velebnoj crkvi Srca Isusova koja je stradala u potresu iz ožujka i prosinca 2020. godine te trenutno nije u funkciji, već je nova crkva postala dvorište novopozicionirane škole unutar šalatskoga kompleksa, a svod je postalo otvoreno nebo koje je toga dana mirisalo na snijeg, ali i bilo šibano vjetrom kao i toplim sunčanim zrakama, objedinjujući tako gotovo sva godišnja doba u slavlju svetoga Josipa, zaštitnika ove drevne školske ustanove Crkve zagrebačke. U koncelebraciji Slavlja sudjelovao je i vlč. Petar Mlakar, sjemenišni i školski duhovnik, a tijekom Slavlja sakrament pomirenja podjeljivali su vlč. Luka Premelč, sjemenišni odgojitelj i vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim posluživanjem kod oltara te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod vodstvom prof. Ankice Juričić te orguljaškom pratnjom sjemeništarca trećaša, Marka Pratljačića.

U svojoj propovijedi dr. Rađa pokušao je okupljenima približiti značenje i veličinu svetog Josipa, ali i Božjeg plana sa svakim od prisutnih učenika i profesora Škole naglasivši: „Svi ste neponovljivi i potrebni u Božjem planu.“ Također je, između ostaloga, nadodao: „Rado se i dalje utječite svetom Josipu za zagovor i molite ga da nam nastavi pokazivati da Bog sve izvodi na dobro onima koji ga ljube. S naše strane potrebno je ponekad malo povjerenja i ‘ludosti’ kako bi slijedili Božji plan za nas“, zaključio je propovjednik.

Čitavo slavlje održano je uz strogu provedbu aktualnih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite za područje Grada Zagreba tako da, po završetku misnoga slavlja, nije bilo tradicionalne prigodne školske Akademije gdje bi, nakon letimičnog pregleda rada škole u protekloj godini, uslijedila podjela nagrada najboljim učenicima za različita ostvarenja u protekloj školskoj godini, a prigodni bi pokloni bili uručeni profesorima i djelatnicima „jubilarcima“ koji slave 5, 10, 15, 20, pa čak i 25 godina rada u ovoj drevnoj instituciji.

Na kraju proslave Dana NKG-a okupljenima se obratio u ime ravnateljice škole vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik čestitajući Dan škole te je najavio misu zadušnicu za pokojnu učenicu škole Anamariju Carević koja je smrtno stradala u potresu iz ožujka 2020 godine, a misa će se održati idućeg utorka, 23. ožujka ove godine u školskom dvorištu. Misno slavlje predvodit će don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće „Salesiana“ u Zagrebu.