Kardinal Bozanić: Potrebni smo nove ljudske blizine!

Godinu dana nakon proglašenja ograničenja zbog pandemije Covida-19, odnosno ulaska u prvo zatvaranje, te potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, u subotu, 20. ožujka 2021. godine, održana je korizmena procesija ulicama Zagreba. Procesija je započela ispred Zagrebačke katedrale, koja je nakon potresa u ožujku i prosincu prošle godine zatvorena te se nalazi u procesu obnove. Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, predvodio je korizmenu procesiju u kojoj su ulicama Zagreba nošene relikvije sv. Roka, sv. Sebastijana i sv. Karla Boromejskog, svetaca posebno zazivanih u zaraznim bolestima, sv. Emigdija, zaštitnika od potresa, te relikvije bl. Alojzija Stepinca. Između ostalih, u procesiji su sudjelovali i predstavnici Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu: Mihael Risek i Krunoslav Lukšić, sjemeništarci Zagrebačke nadbiskupije predvođeni svojim prefektom vlč. Lukom Premelčem.

Na početku procesije biskup Šaško istaknuo je kako je protekla godina bila obilježena pandemijom, potresom i njegovim posljedicama, “no i ta je godina prije svega godina s Gospodinom, godina iznimnih iskustava, milosti i svjedočanstava.” Biskup je naglasio kako su zahvala, zadovoljština i zaštita tri nakane koje nosimo u ovoj procesiji i molitvi. “Upravo pred našom ranjenom prvostolnicom, u ograničenjima zbog pandemije, u svojoj smo poniznosti i slabosti došli reći: Hvala ti, Gospodine! Hvala ti i na kušnjama. Sve tebi predajemo, otvarajući srce i ruke, svoje živote. Hvala ti na trpljenjima i na očitovanjima ljubavi. Osim toga, svojim se molitvenim hodom ugrađujemo u davanje zadovoljštine za svoje grijehe, za grijehe naše Crkve, za grijehe našega naroda; za grijehe i uvrede koje se nanose Bogu diljem svijeta”, rekao je biskup Šaško.

Nakon biskupovog uvoda uslijedila je molitva, čitanje Božje riječi, molitva litanije u kojima su okupljeni vjernici posebno zazvali zagovor svetaca čije su relikvije nošene u procesiji. Procesija je krenula ispred Katedrale, Bakačevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata, gdje se zastalo na molitvu pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Biskup Šaško podsjetio je kako molitva na Kamenitim vratima nije prestala tijekom protekle godine jer su upravo Kamenita vrata odredište brojnih vjernika koji su u ovim neizvjesnim vremenima došli potražiti utjehu i ohrabrenje kod Nebeske Majke.

Nakon molitve kod Kamenitih vrata procesija se uputila prema Trgu i crkvi sv. Marka. Biskup Šaško pozvao je okupljene da ispred crkve sv. Marka, koja je također zatvorena nakon potresa prošle godine, posebno mole za domovinu. “Na prvoj smo (postaji) posebno gledali na Crkvu i njezino poslanje, a u njoj na našu Nadbiskupiju. Na Kamenitim vratima pozornost je bila usmjerena posebice na grad Zagreb. Ovdje, ispred crkve sv. Marka na srcu nam je osobito naša domovina i vjerničko poslanje u društvu“, rekao je biskup Šaško i naglasio: „Osjećamo potrebu moliti za domovinu, počevši od temeljne nakane zaštite života od začeća do smrti; osjećamo bol zbog svojih grijeha i grijeha pripadnika našega naroda, počevši od psovke, bogopsovke, u kojoj se vidi sva bijeda ljudskosti.”

Korizmena procesija nastavila je Mesničkom ulicom, Ilicom do Britanskoga trga te ulicom Đure Arnolda i Rokovom ulicom do kapelice sv. Roka na Rokovu perivoju. Ondje je u 12 sati započelo euharistijsko slavlje koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U uvodu u misno slavlje Kardinal je istaknuo kako nas je u protekloj godini i u pandemiji i u potresu Bog pohodio na razne načine.

Na početku homilije kardinal Bozanić je podsjetio kako ovo misno slavlje slavimo godinu dana nakon zagrebačkog potresa i nekoliko mjeseci nakon potresa koji je pogodio Banovinu i Sisačku biskupiju, a ostavio je posljedice i u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. Oba potresa dogodila su se za vrijeme pandemije, stoga “imamo pravo glasno reći Bogu: Što to, Bože, od nas očekuješ? Što to znači za nas, za naš život, za život naših obitelji?”, rekao je Kardinal i nastavio: “Sav izazov našega života je u tome da upoznamo Boga, da upoznamo Božju ljubav te da shvatimo i prihvatimo da nas Bog neizmjerno ljubi.”

Kardinal Bozanić istaknuo je kako Gospodin ne gleda na naše grijehe i prijestupe, nego nas prihvaća i voli. “To je ono što nas ozdravlja, što nas diže, što nam daje novu snagu.”

U homiliji Kardinal se spomenuo i Anamarije Carević, učenice Nadbiskupske klasične gimnazije, koja je smrtno stradala u potresu 22. ožujka 2020. godine. “Molimo i za sve one koji trpe posljedice potresa. Zahvaljujemo Bogu što nam daje snagu i molimo da nam pomogne, da nas oslobodi od svega što nas pritišće, osobito od novih strahova. Molimo da nas oslobodi i od pošasti koja je zahvatila ne samo Hrvatsku nego i čitav svijet”, rekao je Kardinal.

Na kraju propovijedi kardinal Bozanić pozvao je na molitvu za obitelj rekavši kako su one žrtve svega što proživljavamo. Podsjetio je i da je papa Franjo otvorio Godinu obitelji, Godinu Amoris letitia, na svetkovinu sv. Josipa. “Molimo da naše obitelji smognu naći snage da zajedno stanu pred Bogu i da otvore prostore svog obiteljskog doma za Boga, Božju riječ, Božje nadahnuće, molitvu u obitelji i osobito za obiteljsko zajedništvo”, zaključio je Kardinal.

Na kraju euharistijskog slavlja biskup Šaško zahvalio je svima koji su sudjelovali u procesiji i čestitao kardinalu Bozaniću imendan i rođendan. Kardinal Bozanić zahvalio je na čestitkama i molitvama te pozvao okupljene na molitvu i blizinu svima pogođenima pandemijom. Naglasio je kako svi nosimo materijalne i duhovne posljedice potresa, posebno u vidu strahova. “Budimo posebno blizi jedni drugima zbog duhovne potrebe, potrebe nove ljudske blizine.”

“Mi smo u Božjim rukama. Bog svoje ne napušta. Bog je s nama, On je neizmjerno dobar. Možda je najdublji izazov svega ovoga što proživljavamo da još više upoznamo tu Božju ljubav, da se Bogu otvorimo, da u Bogu tražimo onu pravu sigurnost za svoj život”, rekao je prije završnog blagoslova kardinal Josip Bozanić.

 

IZVOR: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije