Negdašnji sjemeništarac Špiljak pohodio šalatsku zajednicu

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio negdašnji sjemeništarac vlč. Nikola Špiljak, župni vikar župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM proslavljena je 25. ožujka svetkovina Blagovijesti – suzaštitnica „sjemeništa malenih“.

Vlč. Špiljak rado se odazvao pozivu preč. Rektora da o ovoj Svetkovini pohodi šalatsku zajednicu te uz prigodnu homiliju i posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu. Vlč. Nikola je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen 2019. godine, a od iste je godine u službi župnog vikara u Antunovskom svetištu na istoku grada Zagreba.

Misno slavlje započelo je u 18.00 sati, a u slavlju su koncelebrirali rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković, sjemenišni duhovnik vlč. Petar Mlakar i sjemenišni odgojitelj vlč. Luka Premelč.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Nikoli i izrazio zahvalnost što je, usprkos kapelanskih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu iz koje je otišao maturiravši u školskoj godini 2012./2013.

U svojoj propovijedi je vlč. Špiljak istaknuo važnost osluškivanja Božje riječi, dodajući kako „nam svetkovina Blagovijesti govori da je Marija kao novi čovjek na Božjoj strani i spremna je na suradnju. Da bi izvršio svoje planove Bogu nisu potrebni moćni i utjecajni, nego ponizni i spremni na suradnju. To bismo trebali biti i mi sami. (…) Marija nam je upravo uzor u tome kako je Bogu sve moguće. Ona nije dovela u pitanje Božji neshvatljivi plan za čovjeka, nego je u tom planu zauzela svoje ljudsko mjesto. To je ona prava poslušnost i vjernost kojoj je moguće nadvladati sve ljudske poteškoće“, zaključio je propovjednik.

Pred sam kraj obratio se sjemeništarcima rekavši: „Marija, kao što smo čuli, odazvala se Božjem pozivu koji joj je upućen. Tako ste i vi primili Božji poziv i odazvali ste se i vjerujem da ste zato danas ovdje. Neće uvijek biti lako ići ovim putem koji ste odabrali, ali je prije svega lijep ovaj put ukoliko se prepustimo u Božje ruke. (…) Potičem vas da prije nego što se odlučite bilo za svećenički, bilo za obiteljski poziv, da dođete ovdje u kapelicu i na koljenima promišljate o svom pozivu te zajedno s Kristom donesete odluku i nakon toga je živite punim srcem na onaj isti način kao što je to učinila Blažena Djevica Marija i mnogi drugi sveci. Neka Bog u vama i s vama učini naše društvo i Crkvu boljim mjestom za život!“, završio je svoju propovijed vlč. Špiljak.

Na koncu misnoga slavlja i molitve svetom Josipu uzete iz Apostolskog pisma pape Franje ‘Patris corde’ od 8. prosinca 2020. prigodom 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, prečasni Rektor zahvalio je vlč. Nikoli na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi sjemenišne zajednice uz orguljašku pratnju sjemeništaraca trećaša Marka Pratljačića i Emanuela Frankola.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg propovijednika u sjemenišnoj blagavaonici.