U subotu, 27. ožujka 2021., u jutarnjim satima, maturanti Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođeni duhovnikom, vlč. Petrom Mlakarom, zaputili su se na izlet i hodočašće u Opatiju, Rijeku i Trsat.

 

 

Stigavši u Opatiju, nakon šetnje obalom posjetili su isusovačku rezidenciju i susreli se s patrom Ivanom Vinkovom. Pater Vinkov već dugi niz godina vrši u Crkvi službu egzorcista pa je bilo posebno zanimljivo i korisno iz prve ruke čuti o kakvoj se službi radi i s čime se sve kao egzorcist u svom radu susreće.

 

Nakon tog susreta, koji je na njih ostavio snažan utisak, maturanti su se s duhovnikom uputili u Rijeku gdje su posjetili samostan Presvetog Srca Isusova i Kuću utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Dočekala ih je časna majka Dobroslava Mlakić, koja im je nakon ukusnog objeda u osnovnim crtama izložila život utemeljiteljice Družbe, službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić te ih upoznala s karizmom Družbe.

 

Vrhunac dana bio je odlazak u marijansko svetište na Trsatu gdje je hodočasnike dočekao franjevački novak Josip Lulić, negdašnji šalatski sjemeništarac. U Kapeli zavjetnih darova najprije su s fra Josipom slavili svetu misu, prikazujući Gospodinu po zagovoru Gospe Trsatske svoje molitve, a potom nastavili sa srdačnim bratskim druženjem kojem se pridružio i samostanski vikar i magister novaka fra Ivan Miklenić. Fra Miklenić na koncu je poveo hodočasničku ekipu u crkvu gdje im je potanko objasnio nastanak trsatskog svetišta te brojne zanimljivosti vezane uz sakralna umjetnička djela koja svojom ljepotom odražavaju uzvišenost ovog svetog mjesta.

Obogaćeni novim iskustvima, zahvalna i ispunjena srca, maturanti su se s duhovnikom zaputili put Zagreba kako bi u Sjemeništu, u mjesecima koji slijede, s Božjom pomoću završili put svoje sjemenišne formacije.