„Cvjetna je nedjelja veliki portal koji nas uvodi u Veliki tjedan, u tjedan u kojem Gospodin Isus ide prema vrhuncu svog zemaljskog hoda. On ulazi u Jeruzalem da bi ispunio Pisma i bio obješen na drvu križa, prijestolju s koga će zauvijek vladati, privlačeći sebi čovječanstvo svih vremena i pružajući svima dar otkupljenja.“

papa emeritus Benedikt XVI.

 

U nedjelju, 28. ožujka ove godine, u sjemenišnoj zajednici na Šalati skromno je proslavljena Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica, euharistijskim slavljem koje je s početkom u 11.00 sati predvodio vlč. Luka Premelč, sjemenišni odgojitelj u koncelebraciji s preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom sjemeništa i vlč. Petrom Mlakarom, sjemenišnim duhovnikom. U slavlju su sudjelovali i svi sjemeništarci svojim skladnim ministriranjem i pjevanjem.

Zbog još uvijek svježih rana uzrokovanih potresima iz ožujka i prosinca 2020. godine te nemogućnosti korištenja crkava koje su u sklopu Sjemeništa, kao ni prostora atrija Gimnazije, Slavlje je započelo blagoslovom maslinovih grančica u prostoru svečane dvorane Sjemeništa da bi potom započela procesija spomena na Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem koja se kretala hodnicima Sjemeništa sve do kapele Navještenja BDM gdje su odgojitelji i sjemeništarci, bez tradicionalnog sudjelovanja vjernika koji žive u blizini sjemenišnog kompleksa, slavili euharistiju.

Dostojanstveno je navještena Muka zapisana iz pera svetog Marka, a iznesena je po ulogama trojice članova sjemenišne zajednice.

Po završetku izvještaja Muke Gospodnje uslijedila je prigodna homilija vlč. Premelča u kojoj je pozvao okupljene na razmatranje lika svetog Petra apostola s kojim se vrlo lako možemo poistovjetiti u našoj svakodnevici.

Pred sam kraj svete mise tradicionalno smo izmolili Molitvu sv. Josipu za dobivanje potpunoga oprosta, a koju je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu 19.3.2018. godine izrekao mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački na završetku Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Na kraju svete mise vlč. Luka zahvalio je svima koji su na bilo koji način obogatili današnje svečano slavlje kojim Crkva ulazi u Veliki tjedan muke, smrti i uskrsnuća našega Spasitelja.