Ljubi brata svoga k’o službu svoju

Budući da prošle školske i sjemenišne godine 2019./20. nije bilo moguće izvršiti primopredaju službi u Sjemeništu zbog posljedica razornog potresa i lockdowna uslijed pandemije korona virusa koje su sjemeništarce i odgojitelje primorale da se na određeno vrijeme odsele sa šalatskoga brijega, kraj ove „čudnovate“ školske i sjemenišne godine ipak je donio radost najočekivanijega dana u godini, dana u kojem se maturanti opraštaju od svojih službi i predaju ih mlađima u nadi da će ih oni još bolje obavljati u nadolazećoj godini.

Na petu vazmenu nedjelju, 02. svibnja ove godine, nakon otpjevane svečane večernje molitve časoslova naroda Božjega, u prostorijama Sjemeništa  rektor Matija Pavlaković započeo je Susret primopredaje sjemenišnih službi tradicionalnim kratkim promišljanjem o službama i odgovornosti, poštenju i vrjednotama, obvezama i marljivosti u njihovu izvršavanju. Naglasio je jednakost i važnost svake službe koja se treba doživjeti kao služenje u duhu zajedništva i međusobne izgradnje.

Nakon rektorova uvoda, odgojitelji su zahvalili maturantima na trudu i predanom radu kojega su utkali u životnost sjemenišne zajednice proteklih godina te su, kao poklon, podijeljene vrijedne knjige četvorici maturanata koji malo po malo napuštaju šalatsku sjemenišnu obitelj. Posebna nagrada, u ime odgojiteljskog tima, uručena je maturantu Davidu Đurociju za predan i marljiv rad kroz protekle četiri godine u sjemenišnoj zajednici na različitim poljima njezina života i djelovanja.

Primopredaja službi odvijala se na sljedeći način: maturant David Đuroci predao je službu generalnog duktora trećašu Dariu Bajraktariju koji je ujedno i glavni fotograf te kronolog kuće. Kao zamjenik generalnog duktora imenovan je Leon Levačić koji će vršiti službe glavnog gitariste zaduženog za “dobar štimung” tijekom liturgijskih slavlja i pobožnosti te glavnog urednika sjemenišnog godišnjaka “Glas sa Šalate”. Za duktora novim potencijalnim prvašima iduće godine izabrani su Krunoslav Lukšić i Ivan Leško, dok je duktor budućih ‘tehničara’ postao zamjenik glavnog gitariste Tomislav Bernić. Službu glavnoga sakristana vršit će Mislav Božić, a pomoć će mu biti Domagoj Banja.

Svaka promjena službe izazvala je veliki i buran pljesak, no od jedne službe u Sjemeništu svi najviše strahuju, a to je služba zvonara. Ta najiščekivanija promjena zadesila je Luku Vragovića i Patrika Turčina koji su je teška srca prihvatili.

Glavni tehničar kuće postao je Marin Zagorac, a ako ne uspije sve “poštelati” u pomoć će mu priskakati Andrija Krnjić.

Emanuel Frankol postao je glavni orguljaš, a njegovi zamjenici postaju uvijek pouzdani Marko Pratljačić te nova snaga Ivan Prigorec. Solisti i glavni protagonisti sjemenišnog ‘A capella’ pjevanja su: Ivan Prigorec, Andrija Krnjić, Patrik Turčin, Luka Vragović, Fran Kuharić, Mislav Božić, Marko Pratljačić i Tomislav Bernić. Voditelj info kluba u novoj sezoni bit će Marko Lacković, a zajedničke sjemenišne prostorije održavat će Luka Vragović i Mihael Risek.

Šef ‘cvjećarske organizacije’ ostaje Mislav Božić koji dobiva pomoćnika u Patriku Turčinu, a ‘Tiskovni ured’ Sjemeništa od nove školske godine bit će organiziran na tri područja: suradnja s Laudato TV povjerava se Marku Pratljačiću; web stranicu, facebook i Instagram profil uređuju Fran Kuharić koji je ujedno i zamjenik glavnog fotografa te Mario Dermišek, a potonji duo je također zadužen i za suradnju s radijskom postajom “Radio Marija” gdje će uređivati i voditi sjemenišnu radijsku emisiju ‘Glas sa Šalate’.

Budući da zbog razornih potresa u 2020. godini te pandemije korona virusa nije bilo moguće organizirati sjemenišne projekte na planu pastorala duhovnih zvanja (Prve subote i Vikendi u sjemeništu), a vjerujući da su najteži izazovi po tom pitanju iza nas, u sljedećoj godini opet je u planu sjemenišna vrata otvoriti svima onima koji žele izbliza slijediti Gospodina, tako da službu animatora spomenutih susreta preuzimaju Krunoslav Lukšić i Ivan Prigorec koji će zajedno pomagati sjemenišnim odgojiteljima u regrutiranju novih potencijalnih sjemenišnih kandidata.

Animator sporta ostaje iskusni Ivan Leško, a pridružuje mu se talentirani Mislav Palić. Oni su zajednički zaduženi da što češće osmisle i izvedu subraću na sportska borilišta, a vodu će im nositi Mihael Risek uz pomoć Mislava Palića.

Jesu li Rektorove odluke dobre, vrijeme će pokazati…