Edukator ID inovativni je alat koji pojedincima, zajednicama i udrugama daje dublji uvid u sposobnosti i potencijal njihovih članova kako bi upoznavajući sebe, svoju vrijednost i jedinstvenost, svoje talente i sposobnosti više upotrijebili i njima darivali ljude oko sebe. Mnogi pojedinci svoje talente ne prihvaćaju, zakopavaju ih zatirući sami sebi put ostvarenja punine koju im je Bog namijenio. Osnivač ovog projekta i tvrtke Edukator Kreator specijalizirane za vođenje odjela ljudskih resursa za male i srednje poduzetnike, što uključuje uvođenje raznih HR sustava (sustava nagrađivanja, mjerila uspješnosti, opisa radnih mjesta…) te intenzivan rad sa zaposlenicima kroz treninge i savjetovanje je gđa. Ivona Zgrabljić, diplomirana ekonomistica i aktivna vjernica.

U prosincu 2019. godine tadašnji odgojiteljski tim Sjemeništa iskusio je Edukator ID predavanja i vježbe. Na temelju toga iskustva odgojitelji su s početkom ove sjemenišne godine odlučili da u predzadnjoj godini formacije svi kandidati trećeg razreda prođu program Edukator ID u trajanju od dva dana kako bi bolje upoznali svoje vještine i talente te lakše donijeli odluku za svoju budućnost u godinama koje nadolaze, a važne su za izbor budućeg zvanja i zanimanja. Tako su 8. i 9. svibnja ove godine osmorica sjemeništaraca treće godine sudjelovali na Edukator ID-u u prostorima Hondlove ulice u Zagrebu.

Sjemeništarci su tako upoznali pet modula Edukator ID-a u dva dana, a svaki dan su završili euharistijskim slavljem. U prvom modulu prepoznavali su gdje i kako koristiti svoj potencijal te su naučili kako je svatko od njih instrument kojim Bog ‘dirigira’. Postavili su si pitanje: Koja je tvoja melodija, tvoja partitura? Sljedeći, drugi modul bio je o talentima prema Gallup Strengthsfinder-u. Shvatili su zašto biraju određene izbore u životu i zašto im neke stvari leže, a neke ne; zašto su nekim aktivnostima privučeni prirodno, a nekima nisu. U pozadini toga krili su se talenti. Kod modula broj tri raspravljali su o tipovima inteligencije te saznali svoj poredak na tom području. Tipovi osobnosti obrađivali su se u četvrtom modulu zajedno s temperamentima, odnosno zajedno s četiri dimenzije osobnosti. Na samome kraju došao je peti modul, a u njemu su proučavali omiljene aktivnosti, uloge, područja interesa i vrijednosti. Vježbe, predavanja i poduke provodili su za to osposobljeni treneri Ivan Đordić i Iva Paradžik.

Upoznavanje talenata i temperamenata kod sjemeništaraca omogućilo je na koncu bolju koheziju grupe, veće razumijevanje te stvaranje kvalitetnijeg sklada u samoj zajednici. Sjemeništarci treće godine vratili su se prepuni pozitivnih dojmova i pohvala usmjerenih prema ovom programu i edukaciji. Zahvalni na ukazanoj i danoj mogućnosti sudjelovanja u ovom projektu vesele se zajedničkom rastu i razvoju s nadom kako će sada jedni druge bolje razumjeti.