“…Majko Božja Remetska, povjeravamo ti naše obitelji,
naš grad Zagreb, hrvatski narod i čitavu domovinu…”

Kardinal Josip Bozanić

U subotu, 22. svibnja ove godine sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pješice su hodočastili u župu Uznesenja BDM na nebo u zagrebačke Remete želeći se preporučiti Majci Božjoj Remetskoj – Advocatae Croatiae (Zagovornici Hrvatske).

Naime, kraj mjeseca svibnja poziva na još usrdniju pobožnost i molitvu prema Majci Božjoj, a blizina svetkovine Duhova potakla je odgojiteljski tim Sjemeništa da se odluči na hodočašće čitave zajednice u ovo Svetište na padinama šumovite Medvednice u sjevernom dijelu Zagreba.

Duhovsko bdijenje započelo je svetom misom u 18.30 sati u crkvi na otvorenom koju je predvodio  vlč. Piotr Maj, župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije na zagrebačkom Borovju. Vlč. Piotr je poljski svećenik koji već dugo boravi u Zagrebu. Kao mladić susreo je živog Boga na Neokatekumenskom putu koji ga je ponovno privukao Crkvi. Voli umjetnost, slika, piše ikone te je oslikao mnoge župe u Hrvatskoj i šire. U koncelebraciji su bili sjemenišni odgojitelji te oci karmelićani koji od 1959. godine čuvaju ovo marijansko svetište u Zagrebu. Ljepoti liturgijskog slavlja pridonijeli su, uz karmelićane, i sjemeništarci animiranjem čitanja Božje riječi i pjevanjem.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je molitveno bdijenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je animirao o. Antonio-Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta, a molitvena zajednica “Nanovo rođeni” animirala je cijeli događaj praćen slavljenjem i duhovnom glazbom.

Završetkom duhovskog bdijenja, sjemeništarci i odgojitelji zastali su na molitvenoj zahvali u novouređenom Gospinu vrtu ponad Svetišta te zatim, ispred čudotvornog kipa Majke Božje Remetske, dio sjemeništaraca svečano je primio (obukao) karmelski škapular. Naime, oblačenjem škapulara vjernik donosi odluku da će nastojati svakodnevno „oblačiti se u Krista“, to jest suobličavati se Njemu po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju, koja je bila sva zaodjenuta u milost Kristovu te koja najbolje vodi učenike svoga Sina prema svetosti. Također, važno je istaknuti da ovim činom vjernik postaje dionik duhovnih dobara karmelske obitelji.

Zahvaljujemo, stoga, ocima karmelićanima na podršci koju pružaju našim sjemeništarcima na putu njihovog duhovnog rasta i sazrijevanja.

Čitavo sjemenišno hodočašće u zagrebačke Remete uoči svetkovine Duhova završilo je bratskim druženjem i kratkom okrjepom u prostorima samostanskog kompleksa.