Euharistijom se oprostili od Šalatskoga brijega

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u ponedjeljak, 24. svibnja ove godine, maturanti generacije 2020./21. zahvalili su Gospodinu na srednjoškolskom obrazovnom hodu kojeg su kroz protekle četiri godine činili na zagrebačkoj Šalati gdje je smještena Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti.

Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake, rodbina i prijatelji šalatskih maturanata te profesorski gremij Gimnazije predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na željene fakultete u gradu Zagrebu i ostalim učilištima diljem domovine i inozemstva.

Kao i prošle godine, i ova generacija maturanata morala je svoj „maturitas“ obilježiti izvan šalatskog kompleksa koji je stradao u potresima iz ožujka i prosinca 2020. godine te čeka, zajedno sa velebnom sjemenišnom crkvom Srca Isusova, opsežne zahvate obnove i rekonstrukcije.

Misno slavlje s početkom u 17.00 sati predvodio je don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće „Salesiana“ u Zagrebu, a u koncelebraciji su sudjelovali školski duhovnici vlč. Matija Pavlaković i vlč. Petar Mlakar, koji ujedno vrše i službe odgojitelja u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu.

Liturgijsko pjevanje na ovome zahvalnom Slavlju animirao je Mješoviti zbor NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić uz orguljašku pratnju učenika i sjemeništarca trećaša Marka Pratljačića. Svečana asistencija sjemeništaraca predvođena ceremonijarom Davidom Đurocijem bila je dodatni element ljepote samog Slavlja.

U svojoj propovijedi, vežući se za blagdan Marije Majke Crkve koju salezijanska obitelj posebno časti i Njoj se utječe, don Kurkut je okupljenim maturantima poručio: “Svatko od nas dionik je euharistijske žrtve. Svatko od nas stavlja večeras nešto svoje na ovaj oltar moleći da to Isus umnoži. Nemojte se bojati! Svojim prvim čudom u Kani naš Bog je izabrao radost, veselje i to želi večeras i vama. Bog želi da, usprkos svemu što se trenutno oko nas događa, budemo radosni. Marija nam poručuje – Što god vam rekne, učinite! To su posljednje riječi koje Marija izgovara u Svetom pismu te nam govori što trebamo raditi. Dragi brate, draga sestro! Crkva je ona koja brine za tebe – ona je Majka jer uvijek oprašta! Večeras zahvaljujemo i Bogu preporučujemo ovu generaciju maturanata da uvijek ostane vjerna Bogu i na blagoslov ovom gradu i našoj domovini Hrvatskoj“, zaključio je, između ostaloga, propovjednik.

Po završetku dojmljive propovijedi maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, kalež i maturantsku sliku želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine, gdje su posljednje dvije bile obilježene izazovima pandemije korona virusa i potresima.

Na koncu misnog slavlja riječi zahvale uputili su maturanti godine NKG-a Tamara Rožman i Nikola Mikulić te generalni duktor Sjemeništa David Đuroci ispreplićući, svaki iz svoga kuta gledišta, prijeđeni hod sa željom blagoslovljene budućnosti koja zajednički očekuje 94 maturanta ove drevne ustanove Zagrebačke nadbiskupije.

Po završetku Mise zahvalnice i zajedničkog fotografiranja uslijedilo je prigodno druženje uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera u velebnom atriju ove salezijanske župe na zagrebačkom Jarunu.