Na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u nedjelju 30. svibnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić slavio je svetu misu za Domovinu prigodom Dana državnosti u župnoj crkvi Župe sv. Petra apostola u Zagrebu u koncelebraciji s mons. Giorgiom Linguom, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, mons. Zlatkom Korenom, kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, i preč. Josipom Golubićem, domaćim župnikom i dekanom Maksimirsko-trnjanskog dekanata.

U homiliji je kardinal Bozanić istaknuo četiri rečenice iz naviještene Božje riječi u kojima nam Gospodin daje smjernice po kojima trebamo živjeti. “To su ne samo smjerokazi, nego uporišta i sigurna prisutnost trojstvene Božje ljubavi”, rekao je Kardinal i nastavio: “Prva nas rečenica poziva: Ispitaj prijašnja vremena. Druga naglašava: Drži Božje zapovijedi. Treća nas rečenica podsjeća: Ne primiste duh robovanja nego posinstva. Četvrta nas poruka ohrabruje: Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta. Ta se četiri vidika može razmatrati u dinamici Božje ljubavi, objavljene kao očitovanje prošloga, sadašnjega i budućega te kao djelovanje Presvetoga Trojstva u ljudskoj povijesti. Zanemarivanje bilo kojeg dijela te životne cjeline otvara nam prostore praznine, beznađa i umiranja.”

Nadalje, kardinal Bozanić naglasio je kako je svaki narod pozvan čitati svoju povijest u odnosu prema Božjemu planu i njegovim djelima. “Ako pogledamo prošlost svoga naroda, naći ćemo puno razloga koji vode prema divljenju. U svim mukama i trpljenjima, a danas se posebno spominjemo posljednjih triju desetljeća, nalazi se povijest našeg zajedništva s Bogom, naša pripadnost Ocu, koji je darovao svoga Sina, a između Oca i Sina postoji veza ljubavi Duh Sveti. Bog nas poziva da ispitamo svoju prošlost, da bismo u njoj pronašli Božju prisutnost, svoju pripadnost Bogu, kao i svoje stranputice. To je polazište za našu sadašnjost, to nam daje nutarnju snagu za naša nastojanja i ciljeve kojima težimo. Bez istine o prošlosti i čovjek pojedinac i narod prepušteni su lutanju, gube osjećaj pripadnosti i sposobnost voljeti i diviti se”, poručio je zagrebački nadbiskup.

“Tko ispita hrvatsku prošlost i put do slobode našega naroda, u njoj će nezaobilazno susresti Boga, napose po ljudima koji su bili nošeni Božjom pripadnošću i čija je žrtva dio iste božanske ljubavi. To je učinjeno pred našim očima, ne u nekoj nejasnoj davnini. Pa ipak, kao da toliko puta zatvaramo i oči i srce, prepuštajući da se ta prošlost iskrivljuje i da blijede čudesna djela ljubavi”, naglasio je kardinal Bozanić i podsjetio kako smo primili Božje zapovijedi radi dobra jer je Bog stvoreni svijet povjerio nama. “I društvena i državna zajednica trebaju biti usmjerene prema dobru. Lako možemo prepoznati da nam je Bog bio blizu svaki put kada smo slijedili dobro, zalagali se za pravednost, živjeli pošteno poštujući Božje zapovijedi. Nije teško slijediti trag njegove milosti koja nas je održala i u najtežim trenutcima, s puno žrtava. Stoga nema razloga da pogazimo istinu o svojoj pripadnosti Bogu i dobrobiti Božjih zapovijedi u svome životu.”

Govoreći o slobodi kardinal Josip Bozanić rekao je kako je sloboda riječ za onu stvarnost koju je hrvatski narod željno očekivao, no podsjetio je okupljene kako “samo unutarnja čovjekova sloboda donosi plodove izvanjske slobode. Zato valja pripaziti da se pod krinkom vanjskih privlačnosti, stavljenih pod ime slobode, ne bismo dopustili zarobiti i upasti u robovanje koje unosi malodušnost i tugu u narod. Premda znamo da slobode bez trpljenja nema, baš kao što ni ljubav nije ljubav, ako nije slobodna, danas posebno molimo da nas nadahnjuje i jača Božji Duh slobode. S njime se čovjek zna suprotstaviti primamljivim ponudama blagostanja koje šire sebičnost te vode u ropstvo i razaranje duha.”

“Dragi vjernici, siguran sam da su za našu sadašnjost i budućnost odlučujuća četiri nosiva stupa koja možemo iščitati u današnjim liturgijskim čitanjima: spomen, Božje zapovijedi, sloboda i nada. Ti su stupovi međusobno povezani i tvore temeljna uporišta, u kojima prekidanje međusobnih veza dovodi do narušavanja stabilnosti hrvatskoga društva i države”, rekao je kardinal Bozanić i podsjetio kako se ovih dana spominjemo 10. obljetnice pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj spominjući se papinih riječi u kojima ističe savjest kao glavni čimbenik za kulturnu izgradnju i za promicanje općeg dobra. Papa je naglasio kako oblikovanjem savjesti Crkva daje društvu svoj dragocjeni prinos. “Benedikt XVI. naglašava da su vjernici laici, surađujući u društvenoj i državnoj zajednici, pozvani velikodušno doprinositi raznim nastojanjima, a posebno primjerom svoga života, da društvo u kojemu žive bude gostoljubivo, a ne prazno i lažno neutralno, nego bogato ljudskim sadržajima, s izrazitim etičkim obilježjem. Vjernici laici pozvani su, naime, vodeći se načelima socijalnog nauka Crkve, živjeti, svjedočiti i promicati socijalnu pravdu, istinsku laičnost države i društva, zalažući se za obranu života i obitelji, za slobodu vjere i odgoja”, podsjetio je kardinal Bozanić na riječi pape u miru.

Na kraju homilije Kardinal je poručio: “U ovoj crkvi svetoga Petra, pod okriljem Presvete Bogorodice »Najvjernije odvjetnice Hrvatske«, utječući se zagovoru svetoga Josipa, zaštitnika Crkve i hrvatskoga naroda, a slaveći ovih mjeseci posebnu Godinu Zaručnika Djevice Marije, koju nam je darovao papa Franjo, završavam homiliju psalmistovim riječima koje učvršćuju nadu i progovaraju takvim pouzdanjem kakvo je nosilo i blaženoga Alojzija Stepinca: »Neka dobrota tvoja, Gospodine, bude nad nama, kao što se u tebe uzdamo!« Neka dobrota tvoja bude nad Zagrebom i dragom nam Hrvatskom, jer se u Tebe, Gospodine, uzdamo!”

Na svetoj misi sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri i ministrice u Vladi RH, predstavnici Hrvatske vojske te ostali predstavnici društva, kulture i znanosti.

Preuzeto sa: zg-nadbiskupija.hr