Svečano misno slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak, 31. svibnja 2021. na Trgu ispred Stepinčeve katedrale. Na slavlju su sudjelovali i sjemeništarci s odgojiteljima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Kardinal je na početku pozdravio sve okupljene, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgia Linguu i sve oce biskupe. Iz Riječke crkvene pokrajine: mons. Ivan Devčić, nadbiskup metropolit riječki i mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski; iz Đakovačko-osječke metropolije mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki; iz Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: mons. Jure Bogdan vojni ordinarij i mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru.

Svi biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine: mons. Vlado Košić, biskup sisački; mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački; mons. Bože Radoš, biskup varaždinski i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru; mons. Milan Stipić, vladika križevački i mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru, te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, a iz Svećeničkog doma misno slavlje je pratio mons. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup u miru.

Na poseban način pozdravio je okupljene svećenike kojima je zahvalio za iznimne pastoralne napore u razdoblju pandemije koja još uvijek traje.

„Braćo svećenici, s puno domišljatosti, napora, žrtava uspjeli ste i postojano nastojite, uz nesebičnu pomoć zauzetih vjernika laika, poštujući mjere, prilagođujući prostore te umnažajući događanja organizirati slavlja: redovita bogoslužja, prve pričesti i krizme, kao i blagoslov obitelji te druge pastoralne obaveze.“

U homiliji Kardinal je istaknuo kako je Bog dao osobiti znak svoje prisutnosti u srcu grada Zagreba, a tu prisutnost svjedoče vjernici okupljeni pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata, koju je kardinal Franjo Kuharić na današnji dan prije trideset godina proglasio zaštitnicom grada Zagreba.

Osvrnuo se i na evanđeoski susret dviju trudnih žena, Marije i Elizabete u kojima Crkva vidi svetišta, svete domove u kojima se nastanjuje Bog i novo čovječanstvo i iz čijeg krila se rađa nebo na zemlji i sigurna budućnost onih koji poštuju život. Taj susret započeo je Elizabetinim radosnim pozdravom i blagoslovom koji ponavljamo u svakoj molitvi ‘Zdravo Marijo’.

„Koliki su naraštaji Zagrepčanki, Zagrepčana i drugih vjernika tu molitvu izgovorili pred ovim Marijinim likom! Koliki su odrastali nošeni tim jednostavnim »životnim programom« koji najprije uči zahvaljivati i blagoslivljati, da bi se zatim uputila molitva sa sviješću o našoj grješnosti i s pogledom prema vječnosti!“

„Nema životnoga iskustva ni mladih ni starih; nema uspjeha ni neuspjeha, ni ozdravljenja ni bolesti, ni zvanja ni poslova, ni boje kože ni društvenih odgovornosti, ni osjećaja ni nastojanja, koja pred ovim Likom, pred tom »Dušom duše hrvatske«, nisu izrečena, isplakana, ispjevana, urezana u kamenu, na papiru ili samo u srcu,“ istaknuo je Kardinal.

Osvrnuvši se na pohod pape Benedikta XVI. prije deset godina 4. i 5. lipnja 2011. godine,  i tišine u kojoj je Papa u zajedništvu s mladima, na Trgu bana Josipa Jelačića molio pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata podsjetio je na Papine riječi upućene vjernicima: „Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu!“

Kardinal je pozvao obitelji da budu hrabre i odvažne, da se raduju očinstvu i majčinstvu, budu otvorene za život jer je on znak otvorenosti prema budućnosti.

„Braćo i sestre, a Zagreb nas, vjerničku obitelj, treba kao blagoslov, kao nositelje radosti i svjedoke Božjega života u svim društvenim i političkim okolnostima.“

Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić izmolio je molitvu pred čudotvornom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, a nakon završnog blagoslova uslijedila je procesija s čudotvornom sliko Majke Božje od Kamenitih vrata do njezine kapelice u Kamenitim vratima.

Preuzeto sa: zg-nadbiskupija.hr