U petak i subotu, 11. i 12. lipnja ove godine, održana je u Sjemeništu posljednja duhovna obnova kojom se pomalo zaključuje ova „čudnovata“ sjemenišna i školska godina obilježena potresima i pandemijom korona virusa. Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Dario Levanić, župni vikar u župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici (Varaždinska biskupija).

Duhovna obnova odvijala se u periodu kada Crkva liturgijski proslavlja svetkovinu Presvetog Srca Isusova te spomendan Bezgrešnog Srca Blažene Djevice Marije, blagdanâ koji posebno osvjetljavaju svećeništvo koje je „ljubav Srca Isusova“, kako to voli naglasiti papa emeritus Benedikt XVI.

U svom uvodnom nagovoru vlč. Levanić podijelio je sa sjemeništarcima put ostvarenja svog svećeničkog poziva koji je ozbiljnije počeo dolaskom u sjemenište na Šalatu. Istaknuo je kako je s vremenom primijetio da ga je uvijek nosila snaga svakodnevne molitve i kako je uz pomoć molitve i blizine Duha Svetoga uspijevao lakše svladati teškoće vezane uz školsko gradivo. Nadalje, poseban naglasak stavio je na susret s Isusom u tekstu Svetog pisma, u Božjoj riječi. Razmatrajući Sveto pismo kršćanin se može susresti s Gospodinom i doživjeti kako Njegova riječ mijenja njegov život, njegovu biografiju.

Za ovu duhovnu obnovu vlč. Levanić posebno je odabrao evanđeoske tekstove u kojima Isus razgovara sa Šimunom Petrom te ih je analizirao pod vidikom Isusovog pogleda i tako ih približio sjemeništarcima. Naime, kao nekoć Petra, Isus svojim pogledom danas traži i prati svakog čovjeka. Kada se čovjek susretne s Kristovim pogledom tada bolje upoznaje sebe, tada doživljava da je prihvaćen i onda kada zataji, tada postaje novi čovjek. Važno je da čovjek nauči svoj oslonac ne pronalaziti u sebi, svojim snagama i svojoj pameti nego da mu temelj bude Isus – Njegovo Presveto Srce, Njegova mudrost, ljubav i snaga.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pristupili sakramentu Pomirenja i euharistijskim slavljima, pogledali film Fatima te sudjelovali u euharistijskom klanjanju, izmjenjujući se kroz čitavu noć pred Presvetim.

Tako je u ozračju duhovne obnove sjemenišna zajednica na najljepši mogući način proslavila svetkovinu Presvetog Srca Isusova koja je ujedno i kućni blagdan. Također, razmišljanjem o Kristovom pogledu kojim On čovjeka uvijek prati i traži, dan je lijep i prikladan poticaj sjemeništarcima da u ljetnom odmoru koji slijedi nastoje danomice biti povezani s Gospodinom i živjeti u Njegovoj radosti.

Ohrabreni i ojačani ovom duhovnom obnovom sjemeništarci polako kreću prema zasluženim ljetnim praznicima koje radosno iščekuju.