Od 12. do 16. srpnja u Pastoralnom centru u Ludbregu dvojica sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu sudjelovali su u projektu “Bartimej” koji ima za cilj senzibilizirati mlade za rad s osobama s invaliditetom. 

Naime, Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije organizira različite aktivnosti za osobe s invaliditetom, a ujedno provodi i programe edukacije i senzibilizacije kako i na koji način pristupati osobama s različitim oblicima invaliditeta. 

S tim u svezi, vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji uputio je dopis rektoru Sjemeništa preč. Matiji Pavlakoviću sa idejom za moguću suradnju koja je odmah prihvaćena te su sjemeništarci Emanuel Frankol (Varaždinska biskupija) i Mislav Božić (Zagrebačka nadbiskupija), kao predstavnici sjemenišne zajednice i budući maturanti, odlučili upoznati se sa životom osoba s invaliditetom i svoje su ljetne praznike i slobodno vrijeme rado darovali, kao volonteri, služeći bližnjima. 

Ovakvi programi, koji u sebi sadrže i teoretsku i praktičnu izobrazbu, svakako pomažu ljudskoj formaciji sjemeništaraca, a projekt “Bartimej” pokazao se kao najizvrsniji za cjelokupnu formaciju za rad s osobama s invaliditetom. 

Po završetku ovog projekta, polaznici formacije dobit će certifikat te postaju dio međunarodne udruge “socioMovens. Giving Europe a Soul” čija mreža se proteže zemljama Srednje i Istočne Europe. 

Ovaj susret i projekt u Ludbregu pohodio je i varaždinski biskup mons. mr. Bože Radoš.