U subotu, 21. kolovoza ove godine, sjemeništarci Varaždinske biskupije praćeni sjemenišnim duhovnikom vlč. Petrom Mlakarom, susreli su se u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu s varaždinskim biskupom mons. mr. Božom Radošem. Ovaj susret, koji je inicirao mons. Radoš, bio je i prilika da sjemeništarcima uputi svoju pastirsku riječ te da ih pobliže upozna sa životom i načinom rada središnjih ustanova povjerene mu biskupije.

Nakon posjeta varaždinskoj katedrali, gdje su se pjesmom i molitvom utekli u zagovor Blaženoj Djevici Mariji, sjemeništarci su pod vodstvom biskupova tajnika vlč. Marka Domitera razgledali prostore Svećeničkog doma, Biskupijske knjižnice i različitih biskupijskih ureda saznavši specifičnosti djelovanja svakog pojedinog ureda (mediji, pastoral mladih i sl.) te način kako doprinose boljem funkcioniranju biskupije na planu konkretnog pastoralnog djelovanja.


Središnji dio susreta bio je nagovor koji je otac biskup održao sjemeništarcima, izlažući im takozvani mozaik Isusovog odgojnog puta. Mons. Radoš naglasio je kako Isus ima originalni put odgoja te inzistira na nekoliko važnih stvari. To je prije svega blizina: Isus želi da njegovi učenici budu s njim, da dođu i vide gdje stanuje, da s njim komuniciraju, da ga upoznaju. Nadalje, Isus želi izgraditi zajedništvo i prijateljstvo među svojim učenicima, koji zbog toga ne mogu biti „solisti“, nego trebaju razvijati osjećaj jednih za druge i međusobno se poštovati uvažavajući karakterne različitosti jednih i drugih. Također, Isus se ne ustručava pohvaliti, ali niti ukoriti svoje učenike kada je to potrebno. Važno je, stoga, znati prepoznati da mi onaj koji me kori zapravo želi dobro! Nadalje, Isus daje primjer molitve svojim učenicima čestim odlascima u samoću, gdje je provodio svoje vrijeme u razgovoru s Ocem. Otac biskup potaknuo je sjemeništarce da razvijaju svoj molitveni život i povezanost s Bogom kako bi mogli dublje upoznati Isusa i postupno doći do potpune predanosti njemu i života obasjanog njegovom ljubavlju. Da bi u tome uspjeli, trebat će često plivati uzvodno, protiv struje ovoga svijeta, prema Izvoru gdje je voda svježa, čista i bistra. Na tom putu, koji obilježava s jedne strane ljepota, a s druge križ, Isusov učenik treba biti hrabar i uvijek se pouzdati u Onoga koji ga ljubi do kraja.


Potom su sjemeništarci pojedinačno razgovarali s biskupom, a zatim je uslijedilo neformalno druženje uz zajednički objed.

Na kraju susreta vlč. Petar Mlakar, svećenik Varaždinske biskupije koji vrši službu duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, zahvalio je u ime sjemenišnih odgojitelja mons. Radošu na vremenu koje je izdvojio za petoricu sjemeništaraca sa područja povjerene mu biskupije.

Nakon pohoda mons. Radoša Šalatskom sjemeništu u ožujku ove godine, ovo je drugi ovakav susret kojim dijecezanski biskup izražava svoju blizinu i skrb za duhovna zvanja u biskupiji kojom predsjeda u službi pastira.