Malo stado ponosno živi u stoljetnoj instituciji

Prvi vikend mjeseca rujna znak je za povratak sjemeništaraca u njihov „Grad na gori“ – šalatski brijeg jer se bliži početak nove sjemenišne i školske godine. Nakon što su sjemeništarci kroz „radni“ mjesec kolovoz zajedno sa svojim odgojiteljima pripremili sve potrebno za uspješan početak novih avantura u stjecanju znanja i mudrosti, već trećeg dana mjeseca rujna na zagrebačku Šalatu pristigao je novi kandidat iz zagrebačke župe Malešnica/Oranice koji je ujedno i jedini ‘prvaš’ za novu školsku i sjemenišnu godinu, a pridružio se 19-torici pitomaca koji, zajedno sa 3 odgojitelja, čine šalatsku sjemenišnu zajednicu u 2021./22. godini.

U ranim popodnevnim satima pristigao je tako novi ‘prvaš’ Kristijan Vrbanc zajedno sa svojim ocem uz pratnju župnika, a dobrodošlicu su mu zaželjeli rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković, sjemenišni duhovnik vlč. Petar Mlakar i prefekt vlč. Luka Premelč u zajedništvu s duktorima: Leonom Levačićem, Krunoslavom Lukšićem, Ivanom Leškom i Tomislavom Bernićem.


Nakon smještaja i okrjepe uslijedila je zajednička sveta misa u sjemenišnoj kapelici Navještenja BDM koju je predvodio rektor sjemeništa u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima. Po završetku svete mise uslijedila je zajednička večera, a potom i susret u prijateljskom dijalogu odgojitelja sa roditeljem novog sjemeništarca. Kroz subotu i nedjelju novi sjemeništarac upoznao se sa sjemenišnim prostorijama, pravilnikom života u sjemeništu, sjemenišnim i školskim obvezama, a u zajedništvu sa sjemenišnim duhovnikom i duktorima novi sjemeništarac pohodio je Krašić i Samobor upoznavajući duhovne posebnosti tih krajeva.

U nedjelju, 05. rujna tijekom popodnevnih sati počeli su pristizati i sjemeništarci starijih godina, a nakon smještaja po sobama i zajedničke večere uslijedila je svečana pjevana večernja molitva časoslova naroda Božjega. Potom je, po već uhodanoj tradiciji, održan i plenum za početak nove sjemenišne godine kojim je predsjedao preč. Matija Pavlaković. U samom uvodu pozdravio je sve sjemeništarce (18 prisutnih te 1 opravdano izostao zbog bolesti) i prisutnu subraću odgojitelje. Zatim je iznio plan rada za period do zimskih praznika i božićnih blagdana, a poseban je naglasak stavio na trenutno aktualno stanje vezano uz pandemiju korona virusa.

Također je potakao prisutne sjemeništarce na maksimalno zalaganje u školi; iznio je promjene u dnevnome redu sjemeništa, promjene u brojnom stanju sjemeništaraca s obzirom na protekle mjesece, a osvrčući se na ljetne radne akcije u Sjemeništu zahvalio je svima na trudu i angažmanu kojim su doprinjeli stvaranju još ugodnije klime za život na šalatskom brijegu. Naglasak je stavio i na maturante koji iduće godine zaključuju svoje srednjoškolsko obrazovanje, a posebna radost bilo je i predstavljanje novog ‘prvaša’ čitavoj zajednici.

Zajednica Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu tako će u novoj školskoj i sjemenišnoj godini imati 19 članova, nikada manje u svojoj stoljetnoj povijesti, i to: 1 prvaš, 5 drugaša, 5 trećaša te 8 maturanata – po nad/biskupijama: 7-ZG; 1-DJ/OS; 5-VŽ; 3-SK i 3-BJ/KŽ. Uz njih, zajednicu i nadalje čine trojica odgojitelja te 4 člana pomoćnog osoblja.


Na kraju plenuma, a prije završnog blagoslova i molitve, preč. Rektor čestitao je sjemeništarcima koji su tijekom ljetnih praznika slavili svoj rođendan, a potom je zaželio svima mnogo uspjeha na duhovnom i intelektualnom planu u ovom, prvom poluvremenu nove školske i sjemenišne godine.