Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu animiralo drugi dan Trodnevnice za blagdan Rođenja BDM u zagrebačkim Remetama

U ponedjeljak, 06. rujna ove godine, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate hodočastili su u zagrebačke Remete gdje su, na poziv župnika i upravitelja svetišta o. Antonia Maria Čirka OCD, animirali pobožnost svete krunice i sudjelovali u slavlju drugog dana trodnevne duhovne pripreme pred blagdan Rođenja BDM – Male Gospe.

Nakon večernjih pohvala pobožnost svete krunice u crkvi na otvorenom od 17.45 sati predvodio je sjemenišni odgojitelj vlč. Luka Premelč u zajedništvu sa sjemeništarcima, odgojiteljima te okupljenim vjernicima koji su sa različitih strana grada Zagreba pristigli na ovu duhovnu pripremu za Marijin rođendan.

Nakon pobožnosti svete krunice uslijedila je, s početkom u 18.30 sati, svečana euharistija na prostoru crkve na otvorenom u Remetama koju je predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. U koncelebraciji su, uz domaćega župnika o. Čirka, sudjelovali i braća karmelićani te sjemenišni odgojitelj.

Homiliju unutar slavlja izrekao je preč. Pavlaković, a između ostaloga je naglasio: „U ovoj turbulentnoj godini virusa i potresa, dok te častimo kao utočište grješnika, budi našom zagovornicom i Majkom našega obraćenja. Tebi na čast činimo i pobožnost trodnevnice kao znak naše želje za Tvojim milosrđem i oprostom. A ti nas zagovaraj i isprosi nam milost da nitko od nas iz ovoga svijeta ne iziđe tako da mu budu zatvorena vrata raja, nego ti svakom grješnom srcu isprosi pokajanje, da ih obraćenjem ipak sebi otvori prije nego bude prekasno kad pođe s ovoga svijeta. Zato te častimo i tebi se utječemo kao onoj koju zovemo Vrata nebeska, da nam uvijek budeš vrata u život dok smo u ovom svijetu, te da nikad ne kročimo nogom preko onoga praga na kojem nisi vrata Ti sa svojim Sinom. Posvijesti nam da samo prolazeći kroz vrata koja nam je On otvorio, a na kojima Ti budno bdiješ i dozivaš grješnike, ulazimo u pravu baštinu nebesku. Budi, stoga, vrata našega života i dolaska Kristu Gospodinu, vrata naše sigurnosti i zaštite, da se ne pogubimo u ovome svijetu kao beskućnici, jer Ti si zajedno sa svojim Sinom, pouzdana vrata koja je Otac postavio na kući svoje obitelji u ovome svijetu.”

Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor vođen profesorom Božidarom Ljubenkom.

Na koncu sv. Mise o. Čirko zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Po završetku večere i nakon izmjene prigodnih darova, odgojitelji i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brežuljak započinjući hod u redovitosti za Gospodinom kojega izbliza nastoje slijediti i u ovoj novoj sjemenišnoj godini koju su započeli ovim hodočašćem.