U subotu 18. i nedjelju 19. rujna, održalo se 290. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Ovogodišnje hodočašće odvijalo se pod geslom: ”Dom nam čuvaj, Božja Mati!”

Već tradicionalno, svake godine, zagrebački sjemeništarci uključuju se u ovo hodočašće želeći preporučiti svoj duhovni poziv i intelektualno sazrijevanje Majci Božjoj – Kraljici Hrvata.

Nakon što su završili dvodnevnu mjesečnu duhovnu obnovu pod vodstvom vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za pastoral mladih Varaždinske biskupije, u popodnevnim satima 14 sjemeništaraca (4 u samoizolaciji zbog virusa COVID-19 te 1 u virozi) predvođeno svojim odgojiteljima krenulo je iz Zagreba prema Mariji Bistrici gdje su se priključili mnoštvu mladih Zagrebačke nadbiskupije na zajedničkom hodočašću u Mariju Bistricu.

Od 17.30 sati uključili su se u euharistijsko klanjanje u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca koje je predvodio vlč. Branimir Jagodić, župni vikar u župi Zagreb/Retkovec. Za to vrijeme sjemenišni odgojitelji, u zajedništvu sa ostalim pristiglim svećenicima, bili su na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi okupljenim mladima.

U 20.00 sati sudjelovali su u pobožnosti “Puta svjetla” koju je predvodio zagrebački pomoćni biskup mons. dr. Ivan Šaško u zajedništvu s pomoćnim biskupom mons. Mijom Gorskim, mons. Zvonimirom Sekeljem, kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, okupljenim svećenicima i hodočasnicima. Nakon završetka pobožnosti krenuli su put zagrebačke Šalate na zasluženi počinak. Do sada je uvijek bila tradicija da sjemeništarci i odgojitelji noće u prostorima Svetišta, no zbog požara koji je 13. listopada 2020. godine zahvatio tri gospodarska objekta samog Svetišta to više nije moguće, stoga su se sjemeništarci vratili u Zagreb na svoj šalatski brijeg.

Idućeg dana, u nedjelju 19. rujna, rektor Sjemeništa kao predstavnik kuće, sudjelovao je na svetoj misi sa vjernicima grada Zagreba koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački u koncelebraciji sa zagrebačkim pomoćnim biskupima, predstojnicima centralnih ustanova Zagrebačke nadbiskupije i župnicima grada Zagreba pristiglima na ovo Slavlje.

U radosti zajedništva mladih Zagrebačke nadbiskupije te sa mnoštvom primljenih duhovnih milosti nastavlja se hod s Kristom u šalatskoj sjemenišnoj zajednici po završetku ovog tradicionalnog hodočašća.