U predvečerje blagdana Svetih Arkanđela, u utorak 28. rujna ove godine, prostore Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu posjetio je mons. Milan Stipić, vladika križevački susrevši se, na njegovu zamolbu, sa odgojiteljima i sjemeništarcima „sjemeništa malenih“ sa zagrebačke Šalate.

Prvi je to službeni pohod mons. Stipića ovoj drevnoj instituciji zagrebačke crkvene pokrajine nakon njegova biskupskog posvećenja i preuzimanja službe križevačkog vladike 17. listopada 2020. godine. Naime, mons. Milan Stipić bio je od 1993. – 1997. godine član Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu i svoju svećeničku formaciju započeo je u tadašnjem Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu, a od 1997. godine član je Grkokatoličkog sjemeništa Križevačke eparhije i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Vladika Stipić na početku se susreo sa sjemenišnim odgojiteljima kojima se pridružila i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak i u srdačnom razgovoru interesirao se o životu i radu u Sjemeništu naglasivši kako je ova institucija bila dragocjena za njegovu formaciju i hod prema svećeništvu.

Razgledavši prostore sjemenišnog kompleksa susreo se, s početkom u 18.00 sati, i sa sjemenišnom zajednicom u prostorima svečane dvorane. Na početku susreta riječ dobrodošlice mons. Stipiću uputio je rektor Pavlaković upoznavši vladiku sa trenutnim životom i aktivnostima kao i završetkom obnove kompleksa Sjemeništa nakon razornih potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine.

Potom je mons. Stipić sjemeništarcima održao kratko predavanje predstavivši Grkokatoličku crkvu u Hrvatskoj, njene posebnosti, a progovorio je i o svom životnom pozivu i putu prema svećeništvu te ih upoznao sa ustrojem i organizacijom rada u Križevačkoj eparhiji koja je u punom zajedništvu s rimskim prvosvećenikom i jedna je od sastavnica zagrebačke crkvene pokrajine. Nakon predavanja sjemeništarci su postavili i neka pitanja na koja je mons. Stipić s radošću odgovarao.

Vladika Stipić svoj je boravak na Šalati zaključio za stolom sjemenišne obitelji. Tu su ga pozdravili sjemeništarci uz prigodni govor generalnog duktora i pljesak, zahvalivši mu na dolasku, a mons. Stipić pozvao je čitavu sjemenišnu zajednicu na uzvratni pohod Križevcima kako bi vidjeli obnovljeni katedralni hram Presvete Trojice i pohodili biskupski dom.