Ministranti u molitvi za nova duhovna zvanja i prestanak pandemije

Pod geslom “Vjerujem, Gospodine” (Iv 9,38) održan je u subotu, 02. listopada ove godine, u župi sv. Martina biskupa u Dugom Selu, dekanatski susret ministranata Dugoselskog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Brckovljani, Cerje, Dugo Selo I. i II., Savski Nart te Sesvetski Kraljevec.

Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama župe Dugo Selo I. pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bila su petorica sjemeništaraca te nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali već spomenuti animatori. Na susretu je sudjelovalo 74 ministranta: 69 osnovnoškolaca i 5 ministranata srednjoškolaca iz 7 župa Dugoselskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj je bio ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila upoznavanjem hrvatskih svetaca i blaženika te molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori nastavili sa igrama u prostorijama župnog pastoralnog centra i dvorišnog kompleksa, a sedmaši i osmaši, njih trinaest, imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih “Vikenda u sjemeništu” nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

Od 17.30 sati ministranti su pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili vlč. Ivan Valentić i vlč. Tomislav Kralj, župnici iz Dugog Sela, trajalo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Pavlaković te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici sjemeništaraca u zajedništvu s povjerenikom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u župnoj crkvi sv. Martina biskupa. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici-svaki iz po jedne župe-poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Valentićem, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori uz orguljašku pratnju sjemeništarca Emanuela Frankola.

Na koncu misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Susret je završio večerom i druženjem sudionika u prostorima župnog pastoralnog centra oko 20.15 sati.

Plan dekanatskih susreta ministranata u tekućoj pastoralnoj godini možete pratiti na službenom internet portalu Zagrebačke nadbiskupije ili Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.