U subotu, 23. listopada, dan uoči Misijske nedjelje, u Sjemeništu je s početkom u 20.00 sati održana tradicionalna misijska večer.

Na početku susreta okupljene prijatelje Sjemeništa pozdravio je rektor, preč. Matija Pavlaković, izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu te istaknuvši kako je ovaj susret način na koji Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu želi u mjesecu listopadu doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve.

Posebno pozdravivši Nacionalnu ravnateljicu Papinskih misijskih djela u RH s. Ivanu Margarin, FDC te zahvalivši sjemeništarcima za sav trud koji su utkali u osmišljavanje i realizaciju programa, pozdrav je uputio i okupljenim prijateljima Sjemeništa rekavši: “Sve vas od srca pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu na šalatski brijeg, u ovo „Sjemenište malenih“, koje nas, nakon razornih potresa iz 2020. godine te još uvijek vidljivih ranâ na čitavom kompleksu, iznova okuplja usprkos aktualnoj pandemiji korona virusa, u predvečerje Misijske nedjelje kako bi u zajedništvu s čitavom Crkvom odgovorili na poziv i poruku pape Franje za Svjetski dan misija 2021. koji glasi: “Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo” (Dj 4,20). Papa Franjo želi da tema ovoga misijskog dana bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve koja je duša misija te da sutrašnji misijski dan potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava. U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj kako rekoh „Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo“ papa Franjo ističe kako naš vjerski život po samoj svojoj dinamici zahtijeva veću otvorenost kojom možemo doći do svih i zagrliti ih. Prvi kršćani, naglašava Sveti Otac, ne samo da nisu podlegli napasti zatvaranja u neku elitu, nego su bili privučeni od Gospodina i novog života koji je On nudio – poći među narode svjedočiti ono što su vidjeli i čuli: Božje kraljevstvo je blizu. Činili su to, zaključuje papa Franjo, s velikodušnošću, zahvalnošću i plemenitošću onih koji siju svjesni da će drugi uživati plodove njihova truda, zalaganja i njihove žrtve. Protkani zahvalnošću i mi se, opet iznova, okupljamo na treću subotu mjeseca listopada kako bi velikodušno odgovorili na papin poziv te po tradiciji upriličili ‘Misijsku večer’ kako smo je nazvali pretprošle godine. Večeras, na poseban način, želimo moliti za misionare i za potrebe misija, a taj poticaj želimo podijeliti s vama, našim dragim prijateljima sa Šalate”, zaključio je preč. Rektor.

U svojem izlaganju s. Ivana Margarin približila je okupljenima način djelovanja Papinskih misijskih djela u RH koja svoj središnji ured imaju u Zagrebu, no nadilaze nacionalni karakter, budući da su pod izravnom nadležnošću Pape i  rimske Kongregacije za evangelizaciju naroda. Bilo je zanimljivo čuti kako je nastalo svako pojedino od četiri Papinska misijska djela: Djelo za širenje vjere, Djelo svetog Djetinjstva, Djelo sv. Petra i Misijska zajednica. Naime, uvijek je poticaj za nastajanje ovih Djela došao od neke konkretne potrebe, koja je dotakla nečije srce te bi se taj plamen ljubavi proširio, a s vremenom bi Crkva na najvišoj hijerarhijskoj razini stavila ‘Djelo’ pod svoje okrilje. Sestra Margarin istaknula je kako je svaki kršćanin već po primljenom sakramentu krštenja pozvan misijski djelovati u svojem okruženju, u čemu posebnu važnost imaju molitva i konkretna djela milosrđa.

 

Nakon izlaganja sestre Margarin uslijedio je dio iz dokumentarnog filma „Madrecitas“, koji prikazuje život i djelovanje sestara Službenica milosrđa, koje kao misionarke djeluju u Ekvadoru. Dirljivo je bilo čuti svjedočanstva nekoliko Hrvatica među njima, koje su kao redovnice osjetile misijski poziv, te ga ostvaruju u toj južnoameričkoj zemlji. Radost na njihovom licu, kad govore o svom misijskom radu, kao i ljubav i zahvalnost ljudi kojima tamo na različite načine služe, zorno su uprizorili konkretno ostvarivanje Evanđelja Isusa Krista te oplemenile srca svih prisutnih.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je potom uslijedilo u svečanoj sjemenišnoj dvorani koja je za tu prigodu postala crkvom jer, kao što je poznato, molitveni prostori dviju crkava unutar sjemenišnog kompleksa stradali su u prošlogodišnjim potresima te još nisu u funkciji za liturgijske obrede i slavlja. Euharistijsko klanjanje bilo je posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Kroz cijeli tijek misijske večeri i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke koje su izvodili sjemeništarci uz gitare i pratnju klavijatura.

Nakon euharistijskog klanjanja nastavilo se druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć za potrebe misija.  Iako je to tek mala kap u moru raznih potreba svijeta, ozračje u Sjemeništu bilo je ispunjeno radošću zbog mogućnosti da zajedno možemo sudjelovati u poslanju ljubavi koje je Krist povjerio svojoj Crkvi.