Na zagrebačkom groblju Markovo Polje, 28. listopada ove godine, sahranjen je Janko Salopek, dugogodišnji djelatnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Sprovodne obrede, na kojima je uz tugujuću obitelj i rodbinu, sudjelovalo desetak svećenika te pokojnikovi radni kolege i prijatelji, predvodio je vlč. Hrvoje Maltarić, župni vikar župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke, čiji je pokojnik bio župljanin.

Rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, uputio je supruzi Heleni, kćerki Gabrieli, sestrama i braći pokojnika te svoj rodbini riječi suosjećanja u ime svih generacija sjemeništaraca, odgojitelja i djelatnika s kojima je pokojni Janko surađivao u Sjemeništu: “Poštovana gospođo Salopek! Ponajprije želimo Vam izraziti kršćansko suosjećanje i našu duhovnu blizinu u ovim teškim trenucima Vašega obiteljskoga života. Nagla smrt dragoga Janka u našim srcima stvara bol i žalost, stvara prazninu koju je teško ispuniti. Ipak, u ovom času boli i tuge naš se pogled diže prema križu Gospodina našega Isusa Krista – prema Njegovoj žrtvi u kojoj je On žrtvovao svoj život za naše spasenje. Pod križem je stajala njegova i naša Majka Marija, shrvana neizmjernom zemaljskom tugom, boli i žalošću. U to Marijino izmučeno Srce svjetlo je unijelo uskrsno jutro i pobjeda života nad smrću. Ta sigurnost vjere i otvorenost ljudskoga života koja u smrti vidi prijelaz u vječnost i novi početak u Bogu, naša je nada koja nas tješi i u ovakvim najtežim trenucima našega ovozemaljskoga života. Naš je Janko, prema svim ljudskim mjerilima, prerano prešao u vječnost. Njegov je nagli odlazak stvorio prazninu u mnogim srcima. Zajedno sa svima Vama, osobito s članovima njegove najuže obitelji, molimo za njegovu vječnost u Božjoj blizini i radosti. U isto vrijeme molimo za sve Vas da Gospodin Isus Krist, po zagovoru svoje i naše Majke Marije, Vaša ranjena srca ispuni utjehom i svojom milošću kako biste i dalje svojega Janka nosili u svojim srcima svjesni da ćemo se svi zajedno jednoga dana ponovno susresti u zajedništvu nebeskoga doma “, zaključio je u sažalnici rektor Pavlaković.

Pri koncu sprovodnog slavlja oproštajnu riječ uputio je i gdin. Dražen Brodarić u ime kolega s kojima je pokojnik bio u radnom odnosu, a u ime riječkih nadbiskupâ sažalnicu je pročitao mons. dr. Mario Tomljanović, generalni vikar Riječke nadbiskupije.

Po završetku sprovodnih obreda, koje su svojom pjesmom uzveličali sjemeništarci sa zagrebačke Šalate, svećenici, djelatnici Sjemeništa, tugujuća obitelj i prijatelji pokojnika uputili su se u prostore Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati gdje je za pokojnog djelatnika Janka služena koncelebrirana sveta misa zadušnica koju je predvodio mons. mr. Enco Rodinis, direktor Sollicituda d.o.o., čiji je pokojnik bio zaposlenik od 2015. godine.