Preč. Ivan Valentić predvodio mjesečnu duhovnu obnovu šalatskim sjemeništarcima

U petak i subotu 12. i 13. studenoga ove godine u Sjemeništu je održana redovita mjesečna duhovna obnova koju je vodio preč. Ivan Valentić, župnik župe sv. Martina biskupa u Dugom Selu i novoimenovani dekan Dugoselskog dekanata. Nakon što ga je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, srdačno pozdravio, sjemeništarci su zajedno s voditeljem duhovne obnove i svojim sjemenišnim odgojiteljima izmolili himan Duhu Svetom kako bi mogli otvorena srca primiti ono što je Gospodin za njih u ovoj duhovnoj obnovi pripremio.

Preč. Valentić podijelio je na početku sa sjemeništarcima svoj životni put i doživljaj Božjeg poziva na svećeništvo, u kojem, prema njegovim riječima, nije bilo nečeg posebnog ni dramatičnog, nego je Gospodin postupno pripremao i usmjeravao njegovo srce prema svetom zvanju utiskujući u njegov redoviti vjernički život i odrastanje male znakove koji su, poput niza Božjih bisera, usmjerili njegove korake prema stazi svećeništva.

Voditelj duhovne obnove istaknuo je sjemeništarcima da čovjek u jednom trenutku svoga života treba donijeti odluku, definirati svoj put, definirati način života kojim će najbolje moći darivati sebe drugima i doživljavati sreću u tom davanju i služenju. Ta definitivna odluka podrazumijeva određenu dozu rizika: potrebno je „baciti se“ i potom se više ne osvrtati, baš kao što Isus kaže u Evanđelju: „Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za Kraljevstvo Božje.“ (Lk 9, 62) Kao primjer potpunog predanja Bogu u situaciji kada nije sve izvjesno, voditelj duhovne obnove istaknuo je Blaženu Djevicu Mariju, koja je na Božji plan odgovorila: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.“ (Lk 1, 38)

Preč. Valentić posvjedočio je na temelju vlastitog iskustva kako Bog ponekad poremeti čovjekove planove i želje, što čovjeka može duboko potresti, ali se poslije u pravilu pokaže da mu je baš to iskustvo bilo potrebno i korisno. Zato je važno u takvim situacijama ne se dati voditi samo osjećajima, jer oni mogu odvesti u krivo, nego je potrebno duboko razmišljati i svoje odluke temeljiti na onom što je uvijek apsolutno sigurno i čvrsto, a to je Božja riječ. Stoga je potrebno ustrajati u molitvi i što boljem upoznavanju Božje riječi kako bismo u raznim situacijama života mogli donositi ispravne odluke i izvršiti Božju volju.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pristupili sakramentu pomirenja, zajedno sa svojim sjemenišnim odgojiteljima sudjelovali u misnim slavljima i u euharistijskom klanjanju te pogledali film „Najveći dar“.

Na kraju duhovne obnove duhovnik Sjemeništa, vlč. Petar Mlakar, predao je preč. Valentiću mali poklon i zahvalio mu na izdvojenom vremenu za sjemeništarce, poticajima na razmišljanje koje im je uputio i osobito na svjedočanstvu radosnog življenja svećeničkog zvanja.