„Ima jedan grad oduvijek mi drag

Ima jedan hrast Slavonski

Ima jedan grad svakom srcu drag

Ima jedan div Hrvatski

Vukovar, Vukovar

Stoji dok protiču vode Dunavske

Vukovar, Vukovar

Gori na braniku svoje Hrvatske.“

 

Prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991., a s ciljem da se taj spomen održi živim u čitavoj Domovini, kao i proteklih godina, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se desecima tisuća onih koji su ovih dana i tjedana odali pijetet svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose svim stradalima u gradovima herojima Vukovaru i Škabrnji.

Obilježavanje Dana sjećanja započelo je u ponedjeljak, 15. studenoga, postavljanjem transparenta na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa koji prikazuje jednog od heroja obrane Vukovara i Trpinjske ceste general bojnika Blagu Zadru te simbol hrvatskog zajedništva i vukovarskog otpora srpskom agresoru – vukovarski vodotoranj – uz poznati stih pjesme „Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR!“ autora Hrvoja Hegedušića.

Odavanje počasti poginulima za slobodnu Hrvatsku nastavilo se u srijedu, 17. studenoga molitvom svete krunice s početkom u 18.15 sati u sjemenišnom dvorištu nakon čega je uslijedilo paljenje 30 lampiona na balkonu zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa u spomen na 30. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje. U večernjim satima istoga dana sjemenišna zajednica pogledala je u prostorima sjemenišne svečane dvorane dokumentarni film iz 2005. godine „Grotlo pakla“, potresno svjedočanstvo o patnjama Vukovara. U filmu su korištene neke od snimaka za vrijeme opsade i okupacije grada koje su tada, po prvi puta, bile javno prikazane u Hrvatskoj.

Na obljetnicu sloma obrane Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, u jutarnjim satima, delegacija sjemenišnih odgojitelja uputila se prema Ulici grada Vukovara i zagrebačkom Mirogoju gdje su, u ime čitave sjemenišne zajednice, zapalili lampaše u spomen na stradanje stanovnika ovih gradova heroja – simbola patnje u pobjedničkom Domovinskom ratu koji danas stoje uspravno i ponosito, unatoč ranama i svemu proživljenom te čuvaju sjećanja na slavnu prošlost i hrabre ljude velikoga srca.

Ovu najvažniju obljetnicu novije hrvatske povijesti uopće, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate zaključili su euharistijskim slavljem mise zadušnice za sve poginule, stradale i nestale branitelje Vukovara i Škabrnje kao i čitave domovine Hrvatske. Sveta misa započela je višegodišnjom dobro prihvaćenom inicijativom „Zvon za Vukovar“ te je u 18 sati i 11 minuta zazvonilo sjemenišno zvono u znak sjećanja na žrtvu Vukovara, pozivajući tako na molitvu kako za stradale žrtve tako i za one koji su ih počinili. Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM predvodio je sjemenišni duhovnik vlč. Petar Mlakar u koncelebraciji rektora sjemeništa preč. Matije Pavlakovića. Ljepoti misnoga slavlja posebno su pridonijeli sjemeništarci svojim ministriranjem i pjevanjem, a na koncu svete mise izvedena je po tradiciji i prigodna pjesma „Bože, čuvaj Hrvatsku“ tekstopisca Drage Britvića, a koju je uglazbio Đani Maršan.

Obilježavanje Dana sjećanja završilo je oko 22 sata prigodnim euharistijskim klanjanjem u šalatskoj sjemenišnoj kapeli – mjestu koje je upriličenom molitvom iznova progovorilo o Vukovaru(ima) – ponos(u) Hrvatske!