U nedjelju, 19. prosinca ove godine, na četvrtu nedjelju došašća, održao se predbožićni susret roditelja sjemeništaraca četvrtog razreda sa sjemenišnim odgojiteljima.


Svake se godine o svetkovini Bezgrešne i Dana Sjemeništa okupljaju roditelji sjemeništaraca na šalatskom brežuljku kako bi s odgojiteljima zajednički izmijenili radosti i nade, probleme i tjeskobe s kojima se zajednički susreću na planu odgoja i obrazovanja mladih. Budući da je i ova godina po mnogočemu specifična jer aktualna pandemija korona virusa ne jenjava, rektor Sjemeništa je odlučio, u suradnji s odgojiteljskim timom, da se i ovogodišnji roditeljski sastanci održe u dva termina te da na sastanku, kao i prošle godine, bude prisutan samo jedan od roditelja sjemeništaraca. Tako je izabran termin treće nedjelje došašća za roditelje prvog, drugog i trećeg razreda te termin četvrte nedjelje došašća za roditelje sjemeništaraca maturanata.


U sjemeništu na zagrebačkoj Šalati trenutno se nalazi 19 sjemeništaraca i 3 odgojitelja, a po razredima je slika sljedeća: 1 prvaš, 5 drugaša, 5 trećaša i 8 maturanata.


Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj svečanoj dvorani s početkom u 11.00 sati predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima: vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem. U svojoj homiliji upućenoj roditeljima i sjemeništarcima, rektor Pavlaković je, između ostaloga, naglasio: „Vrijeme došašća svima nama poziv je da pozorno primjećujemo ono što se u nama zbiva i ono što se zbiva u našim susretima s bližnjima. U svakom od nas živi božansko svjetlo koje želi doći na svijet. Svaku nam je godinu ponovno i ponovno ponuđena mogućnost da prepoznamo ovo svjetlo u nama i ono što iz toga svjetla može izrasti u odnosu na nas same, na naš odnos prema drugima i prema Bogu. Bog po nama želi postati čovjekom. Da bi božansko svjetlo moglo zasjati punim sjajem, upućeni smo na istinski susret s bližnjima, na susret kakav je bio Marijin sa Elizabetom. Želim svima nama da u sebi i u drugima primijetimo kako se u nama rađa i razvija nešto neopisivo: novi život na sliku i priliku Božju“, zaključio je propovjednik. Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim pjevanjem i sviranjem kao i svečana asistencija koja je posluživala kod oltara.

Nakon zajedničkog objeda uslijedio je i roditeljski sastanak na kojem je bilo prisutno devet roditelja sjemeništaraca, osam četvrtog razreda i jedan roditelj sjemeništarca drugaša koji je prošle nedjelje bio ispričan na nesudjelovanju zbog osobne spriječenosti.


Na početku sastanka roditeljima se obratio rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković prenijevši okupljenim roditeljima sjemeništaraca pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a pri tom je zahvalio na prisustvu i prof. Ljubi Duvnjak, ravnateljici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti zahvalivši joj na dolasku i međusobnoj suradnji. Rektor je progovorio o situaciji života u Sjemeništu u vrijeme aktualne pandemije korona virusa te je izvijestio roditelje o trenutnim aktivnostima u Sjemeništu naznačivši im i okvirne planove za ovu školsku i sjemenišnu godinu. Potom se sjemeništarcima obratila i ravnateljica Gimnazije prof. Duvnjak iznoseći trenutnu situaciju u funkcioniranju škole tijekom aktualne pandemije te je pozvala roditelje i odgojitelje na maksimalni angažman u praćenju sjemeništaraca tijekom svladavanja nastave. Govoreći o važnim terminima za ovu školsku godinu (tijek školske godine, praznici, matura, popravni ispiti), posebno se osvrnula na ovogodišnju maturu za što se treba dobro pripremiti te je potakla roditelje maturanata da u tome aktivno sudjeluju. Duhovni život u Sjemeništu predstavio je vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, a pred sam kraj susreta izvješće o učenju i vladanju sjemeništaraca prvog, drugog i trećeg razreda iznio je sjemenišni odgojitelj vlč. Luka Premelč. Potom je uslijedila kvalitetna diskusija između roditelja i odgojitelja u pogledu školskih rezultata, kao i aktualnosti u sjemenišnoj zajednici, a sve s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja koje je neophodno kako bi se zajednički vodila briga o ljudskom, duhovnom i intelektualnom rastu sjemeništaraca.


Na kraju susreta okupljeni su zajednički molili za blagoslovljen nastavak hoda sjemenišne zajednice u vrijeme pandemije te si međusobno čestitali nadolazeće božićne blagdane kako bi u snažnijem osjećaju zajedništva nastavili živjeti svoj vjernički život i u novoj građanskoj godini koja nadolazi.