Susret sjemeništaraca i odgojitelja RH i BiH održat će se u Vepricu od 29. travnja do 1. svibnja ove godine

Sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, održana je u utorak 25. siječnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Uz nadbiskupa Barišića i tajnicu Vijeća s. Danijelu Anić, ASC, sjednici su nazočili rektori nadbiskupskih i biskupijskih sjemeništa, povjerenici za pastoral zvanja i ministranata, te povjerenici Povjerenstva za pastoral zvanja pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji.

Nakon molitve nadbiskup Barišić podsjetio je kako se Vijeće održava u ozračju posebnih događanja u Crkvi. Među njima je i Sinodalni put koji je vrlo važan i za Crkvu u Hrvata, koja je u tom smjeru započela konkretne korake. Također, Teološko pastoralni tjedan sa svojom tematikom “Preobrazba svećeništva u promjeni epohe”. Sve to zahvaća naše živote u bogoslovijama, sjemeništima, novicijatima i kućama formacije. Istinsko pitanje zajedništva – relacija, odnosa prema Bogu i prema bližnjemu. Nadbiskup Barišić zahvalio je svim članovima Vijeća na nesebičnom darivanju u povjerenoj službi te pozdravio nove članove.

Razgovaralo se o susretu animatora za pastoral zvanja koji se zbog pandemije nije održavao već dvije godine. Želja članova Vijeća je da se nastavi s formacijskim susretima animatora za zvanja uzimajući u obzir situaciju i okolnosti u kojima se nalazi cijeli svijet. Stoga je predloženo da sljedeći susret bude 20. do 22. rujna u Splitu.

Na sjednici se razgovaralo i o nadolazećim susretima sjemeništaraca, bogoslova i odgojitelja. Predstavljeno je pismo i poziv vlč. Josipa Ivešića, tajnika Odbora za ministrante pri Vijeću, o Međunarodnom hodočašću ministranata od 25. do 28. kolovoza u Fatimu.

Nedjelja Dobrog Pastira bila je također tema sjednice. Prigodni materijali bit će pripremljeni i na vrijeme poslani u nad/biskupije, redovničke zajednice i župe uz časopis „Susret“.

Sjednica je zaključena molitvom s nadom u dane zajedništva i susrete koji će tome pridonijeti.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr