U petak i subotu 11. i 12. veljače ove godine, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, održana je duhovna obnova koju je vodio isusovac p. Stjepan Fridl, DI, glavni urednik Radio Marije.

Na početku duhovne obnove pater Fridl predstavio se sjemeništarcima izlažući u osnovnim crtama svoj životni put, razloge zbog kojih je došao u šalatsko sjemenište te postao svećenikom u Družbi Isusovoj, kao i iskustvo dvanaest godišnjeg vršenja službe prefekta u sjemeništu na Šalati. Posebno je bilo vrijedno čuti kako se s vjerom suočio s ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su ga snašli u više navrata tijekom života.

Kao polazište za promišljanje pater Fridl uzeo je zatim Isusov susret i razgovor sa Samarijankom (Iv 4, 1-42). Na temelju tog biblijskog teksta ohrabrio je sjemeništarce da se ne boje vlastite savjesti jer po savjesti čovjeku progovara sâm Bog: savjest je orijentir, ona je put k pravoj sreći do koje Bog želi dovesti čovjeka. Isus je pomogao Samarijanki suočiti se s vlastitom savješću, vidjeti jasnije pustoš koju zbog grešnog načina života nosi u sebi te započeti novi život u svježini i radosti Božje ljubavi i praštanja. Voditelj duhovne obnove potaknuo je sjemeništarce da si uzmu vremena za meditaciju u kojoj će svaki od njih biti Samarijanac na bunaru do kojeg dolazi Isus te da porazgovaraju s Njim o svom životu.

Poseban naglasak u duhovnoj obnovi pater Fridl stavio je na važnost odnosa s Isusom kao prijateljem. To prijateljstvo osobito se izgrađuje kroz vjernikov odgovarajući pristup Isusu u molitvi te napose u sakramentima Pomirenja i Euharistije. Kada se na duhovni život gleda kroz prizmu toplog prijateljskog odnosa s Bogom, mnogo toga postaje puno lakše i ljepše. Vrlo je korisno u tom smislu pitati se: „Jesam li ja prijatelj Božji?“ te u ispitu savjesti: „Bože, jesi li ti zadovoljan sa mnom?“, a potom nastojati popraviti stvari za koje u duši naziremo da ne valjaju te postupno jačati u dobru, izlazeći malo po malo iz nezrelosti u zrelost vjere i života.

U sklopu duhovne obnove na kojoj su sudjelovala i trojica ministranata iz zagrebačke Nove Vesi, sjemeništarci su pristupili sakramentu Pomirenja, zajedno sa svojim sjemenišnim odgojiteljima sudjelovali u misnim slavljima i u euharistijskom klanjanju, te pogledali film „Čudesno pismo“. Na kraju duhovne obnove rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, zahvalio je patru Fridlu što se spremno odazvao na poziv da vodi duhovnu obnovu sjemeništarcima, kao i na mogućnosti da Sjemenište putem valova Radio Marije i emisije „Glas sa Šalate“ promiče duhovna zvanja u našoj domovini.