“Nemoj zadržati sebe samo za sebe!”

Od 25. do 27. veljače ove godine maturanti Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu proveli su u Domu sv. Augustina, duhovno-pastoralnom centru Požeške biskupije u Velikoj gdje im je sjemenišni duhovnik, vlč. Petar Mlakar održao duhovnu obnovu kojom se zaokružuje njihova četverogodišnja sjemenišna duhovna formacija. Maturante je primio i srdačnu im dobrodošlicu izrazio preč. Dražen Akmačić, župnik župe sv. Augustina u Velikoj i kanonik Stolnog kaptola sv. Petra Požeške biskupije.

Na ovoj, već tradicionalnoj duhovnoj obnovi pred kraj srednjoškolskog obrazovanja koja je za cilj imala razmatranje o konačnom izboru životnoga poziva, sudjelovali su sljedeći maturanti: Dario Bajraktari (Đakovačko-osječka nadbiskupija), Mislav Božić, Krunoslav Lukšić i Marko Pratljačić (Zagrebačka nadbiskupija), Emanuel Frankol i Leon Levačić (Varaždinska biskupija) te Tomislav Bernić i Ivan Leško (Sisačka biskupija).

Temeljna nit duhovne obnove bila je rečenica Svetog pisma: „Ti si sin moj!“ (Ps 2,7). U svojim nagovorima maturantima duhovnik je istaknuo da kršćanin, osim što trajno ostaje dijete Božje, s vremenom treba postati i više od djeteta – zreli sin, muškarac na kojeg se Bog u ovom svijetu želi osloniti, koji ima svoju ulogu i odgovornost u Crkvi i koji sreću ostvaruje upravo kroz požrtvovno darivanje sebe samoga Bogu i ljudima služeći. bilo u svećeništvu, bilo u braku i obitelji.

Duhovnik Mlakar je upozorio da se sin, ukoliko zloupotrijebi ili ne upotrijebi svoje darove, može pretvoriti i u „nakazu sinovsku“, kako stoji u Svetom pismu, a također, može i samo djelomično ostvariti potencijal koji mu je od Boga dan i tako ne ostvariti do kraja poziv na svetost na koju je pozvan; da postane sin sličan Sinu Božjemu. Naime, ono na što je kršćanin pozvan jest potpuno – stopostotno – predanje i vjerno izvršavanje Božje volje kroz čitav život.

Zato je jako važno dobro promisliti prije donošenja konačne odluke o životnom zvanju te u molitvi pomno osluškivati Božji glas u duši. Odluka treba biti zrela, a jednako tako i čitav kršćanski život. Kroz niz značajki zrele osobe iz knjige „Sloboda za ljubav“ isusovca Slavka Pavina, maturanti su mogli preispitati koje osobine zrele osobe već posjeduju, a koje im nedostaju. Zatim, u slavlju euharistije i u pobožnosti euharistijskog klanjanja zahvaljivali su Gospodinu na dosada prijeđenom putu i molili za pomoć na koracima koji su ispred njih.

Zaključna misao duhovne obnove bila je: „Nemoj zadržati sebe samo za sebe!“ Molimo za naše maturante da u nastavku svog životnog hoda rastu u kršćanskoj i ljudskoj zrelosti te u najvažnijem umijeću – umijeću ljubavi.

Vjerujemo i nadamo se kako će naši maturanti znati izabrati svoj životni poziv te postati istinski radnici za boljitak naše domovine i Crkve u Hrvata.