“Obratite se i vjerujte evanđelju!”

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 02. ožujka ove godine, prefekt Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu vlč. Luka Premelč predvodio je večernje euharistijsko slavlje s obredom pepeljenja u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM na zagrebačkoj Šalati.

U pozdravnoj riječi vlč. Premelč je sjemeništarce podsjetio da na Pepelnicu započinje vrijeme korizme te da će Isusovi vjernici diljem svijeta nastojati kroz ovo vrijeme ispitati kako se razvija i kako raste u njima čovjek. Ili – kako umire u njima čovjek. Podsjetio je na znakovitost obreda pepeljenja u kojem svjedočimo da u nama postoje nemoći s kojima mi ne možemo ništa učiniti, ali može Bog koji nas je stvorio iz praha zemaljskog i naše tijelo u smrti vraća u prah da bi nas snagom Isusova uskrsnuća podigao iz groba te našu jedinstvenu i neponovljivu osobu uspostavio u puninu vječnoga života. Pozvao je nazočne da zamole Gospodina da im pomogne iznutra se čistiti tijekom korizme.

U svojoj homiliji vlč. Premelč je naglasio kako je korizma izazovno vrijeme koje vjernike ne ostavlja ravnodušnima i sva liturgijska čitanja zapravo govore o onome što korizma uistinu jest, a to su riječi starozavjetnog proroka Joela iz prvog misnog čitanja “Vratite se k meni!…”. “Danas, više nego ikada, potreban je povratak čovječanstva Bogu, jer mi danas svjedočimo zlu koje nam se zorno predstavlja kroz rat u Ukrajini”, podsjetio je propovjednik pozvavši sve na molitvu za mir po želji pape Franje i prestanak ratnih stradanja. Nadalje, vlč. Premelč je spomenuo kako je korizma vrijeme suočavanja sa samim sobom, sa svojim grješnostima i skrušena molitva Bogu da se smiluje. Podsjetio je okupljene da nam na prvom mjestu ne bi trebala biti maksima – čega ću se u korizmi odreći – već što ću u svoj život dodati, što moram pojačati! Također, pozvao je čitavu sjemenišnu zajednicu da si po pitanju korizmene pokore uzme za zadatak izbjegavanje ravnodušnosti na svim poljima osobnog i zajedničkog života jer je ravnodušnost u potpunoj oprečnosti sa temeljima kršćanstva koji su u sebedarju našeg Spasitelja prema nama. “Pozvani smo ljubiti Boga i bližnjega! Pozvani smo trenirati se u sebedarju, a naše odluke neka ne traju 40 dana, već neka budu odluke za čitav naš život”, zaključio je svoju homiliju sjemenišni odgojitelj.

Nakon homilije uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljenja kojem su sabranim i pobožnim srcem pristupili sjemeništarci i dežurni djelatnici “sjemeništa malenih”. Tim obredom Crkva simbolično poziva na obraćenje i pokoru, na stav poniznosti pred Bogom koji nas jedini može očistiti kako bi naš život bio plodan dobrim djelima.

Brigom i pažnjom sjemenišnog duhovnika vlč. Mlakara, korizmeni hod sjemenišne zajednice bit će tradicionalno bogat mnogim duhovnim sadržajima od kojih izdvajamo: pobožnost križnoga puta utorkom i petkom; projekt „sjemenišni štit“ u kojem sjemeništarci svakoga dana mole i poste na nakane sjemenišne zajednice; bratska opomena petkom; izbor „anđela“ između sjemeništaraca i odgojitelja kojim se želi pospješiti molitva i dobra djela između članova te jačanje sjemenišnog zajedništva, kao i jačanje karitativnoga rada sjemeništaraca kroz angažman u volontiranju; molitva za svog štićenika te dar u misijskoj kutijici za najpotrebnije. Sjemeništarci će se pridružiti i ove korizme ekumenskoj pro-life molitvenoj inicijativi za život “40 dana za život” moleći ispred bolnicâ Merkur te Vinogradske bolnice u Zagrebu na nakanu zaštite života još nerođene djece. Sveto korizmeno vrijeme nudi još sjemeništarcima i mnoge druge sadržaje za osobnu izgradnju koje će mnogi željeti implementirati u svoj duhovni rast kao što su: dnevna adoracija, pohod kapeli, duhovno štivo, dnevno čitanje Svetog pisma, molitva svete krunice te još mnogo poticajnih osobnih korizmenih odluka.

Na kraju misnog slavlja vlč. Premelč je svima poželio plodonosno i sveto korizmeno vrijeme.

Ljepoti i dostojanstvu Slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem kao i liturgijskim muziciranjem uz orguljašku pratnju sjemeništaraca maturanata Emanuela Frankola i Marka Pratljačića.