U ponedjeljak, 14. ožujka ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati održao se godišnji Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu.

Inicijator ovog skupa bio je rektor, preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno sa odgojiteljima u Sjemeništu, pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo u 10.30 sati kratkom okrjepom nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 18 župa, iz koliko dolaze sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se 15 župnika.

Nakon uvodne molitve za duhovna zvanja svetog pape Ivana Pavla II. koju je pripremilo Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, uslijedila je riječ dobrodošlice prečasnog Rektora i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio sredinom prošle školske i vjeronaučne godine, 08. ožujka 2021. godine. Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana te ljetnih praznika, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Potom je Rektor progovorio o različitim temama kao što su: nastavak obnove šalatskoga kompleksa nakon potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine; statistika broja sjemeništaraca po nad/biskupijama i školskim odjeljenjima; perspektiva rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna sveta misa, predvođenje pobožnosti u župi i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika; iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu prezentiravši i odnos sa školama koje sjemeništarci pohađaju te izazove s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u Sjemeništu.

Okupljenim župnicima potom se obratio i gost susreta vlč. Zoran Grgić, župnik u Vrbovcu i povjerenik za pastoral mladih u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji koji je, na zamolbu rektora Sjemeništa, progovorio o tijeku priprema za nadolazeći Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru 17. rujna ove godine, a potom se referirao i na određene naglaske u odnosu župnik-sjemeništarac nudeći poticaje župnicima u tom vidu. Razredni odgojitelj vlč. Luka Premelč potom je izvijestio župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, dok je duhovnik Sjemeništa vlč. Petar Mlakar upoznao okupljene župnike sjemeništaraca sa aktualnim duhovnim programom života u Sjemeništu.

Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM koja je zaključena molitvom na nakanu za žrtve pandemije koronavirusne bolesti i rata te za mir u Ukrajini, a potom je upriličen zajednički radni ručak svih sudionika u sjemenišnoj blagovaonici kojem se pridružila i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.