Na treću korizmenu nedjelju, 20. ožujka ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Savski Nart, rodnu župu sjemeništarca maturanta Marka Pratljačića.

Na poziv vlč. Mate Draganovića, župnika u istoimenoj župi, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 11.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s domaćim župnikom, vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u sjemeništu i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim odgojiteljem.

Prije poldanje svete mise, od 10.30 sati, sjemeništarci su animirali pobožnost križnoga puta u župnoj crkvi koju je predvodio vlč. Luka Premelč, odgojitelj u sjemeništu na Šalati.

Homiliju unutar misnog slavlja izrekao je vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik. Tumačeći Božju riječ vežući se uz liturgijska čitanja treće korizmene nedjelje (Izl 3, 1-8a. 13-15; Ps 103,1-2.3-4.6-7.8 i 11; 1 Kor 10, 1-6.10-12; Lk 13, 1-9), vlč. Mlakar je, između ostalog, istaknuo: „Današnja čitanja govore nam da i Bog od nas ima svoja očekivanja. Bog nešto očekuje od nas. Njegova očekivanja su realna; On traži od nas ono za što smo mi sposobni, ono što možemo, ono što je u skladu s našom prirodom. Kao što je od smokve gospodar očekivao da donese svoj rod – to je nešto sasvim prirodno i opravdano očekivati. Bog nikada neće tražiti nešto za što ne bi bili sposobni. Slikovito govoreći, On bi htio sa stabla našeg života ubrati dobre, sočne plodove. Nadalje, On nam u tome na svaki način želi i pomoći: Ja sam onaj koji jesam: koji sam bio tu, koji sam sada tu, koji ću biti tu, prisutan, Spasitelj … To je glavna poruka i današnje Isusove prispodobe o vinogradaru koji daje još jednu godinu prilike smokvi da urodi.

Čitao sam da kada smokva nikne i raste, ukoliko u roku tri godine ne donese rod, najvjerojatnije nikada neće. Vinogradar želi pričekati još jednu godinu i u toj godini smokvu okopati, pognojiti. Slika je to Božje strpljivosti, brižnosti i milosrđa … To je ono na što Isus misli kada kaže danas: „Ako se ne obratite, svi ćete tako propasti!“ Bog daje nebrojene prilike ljudima za obraćenje, za popravak, ali dolazi trenutak kada to više nema nikakvog smisla. Tada nastupa Božja pravednost … Što Bog od nas danas traži? On bi htio sa stabla našeg života ubrati koji dobri plod. A plodovi su Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Djela su milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, putnika primiti, bolesna i utamničena pohoditi, izbjeglice pomagati, mrtva pokopati; dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grešnika ukoriti, žalosna i nevolja utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve Boga moliti. Kada Bog prolazi našim životom, a svakodnevno je uz nas, neka sa voćke našeg života može svakodnevno ubrati neki od ovih dobrih plodova. Neka nam Njegova milost, mudrost i strpljivost pomognu da urodimo obiljem plodova“, zaključuje propovjednik.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a o svom duhovnom pozivu te radosti življenja u Sjemeništu svjedočili su: Dario Bajraktari iz župe Sv. Josip – Vuka (Đakovačko-osječka nadbiskupija) te Mario Dermišek iz župe Sv. Petar apostol – Ivanić Grad (Sisačka biskupija), dok je liturgijsko pjevanje predvodio sjemenišni zbor pod vodstvom prof. Božidara Ljubenka.

Na koncu misnog slavlja vlč. Draganović zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, sjemenišnim odgojiteljima na predvođenju liturgijskih obreda i čina, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Po završetku ručka i nakon izmjene prigodnih darova, odgojitelji i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brežuljak nastavljajući korizmeni hod u redovitosti za Gospodinom kojega izbliza nastoje slijediti i nasljedovati.