U srijedu, 23. ožujka ove godine, profesori, učenici i djelatnici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu obilježili su Dan škole misnim slavljem koje je u dvorištu školskog kompleksa predvodio vlč. Marko Čolak, upravitelj župe bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko. Slavlju su se priključili i odgojitelji te pitomci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu iz čijeg je okrilja i nastala već spomenuta Gimnazija.

Budući da Gimnazija slavi svetog Josipa kao zaštitnika škole, a njegov blagdan ove je godine bio na neradni dan, ravnateljica gimnazije prof. Ljuba Duvnjak odlučila je da se proslava Dana škole poveže sa misom zadušnicom i drugom obljetnicom smrti pokojne učenice Anamarije Carević, tragično preminule 15-godišnje djevojke i jedine žrtve potresa koji je pogodio grad Zagreb i njegovu širu okolicu 22. ožujka 2020. godine.

Misno slavlje s početkom u 12.00 sati nije se ni ove godine po tradiciji moglo održati u velebnoj sjemenišnoj crkvi Srca Isusova koja je stradala u potresu iz ožujka i prosinca 2020. godine, već je nova crkva postala dvorište novo pozicionirane škole unutar šalatskoga kompleksa, a svod je postalo otvoreno nebo koje je proljetnim zrakama sunca slavilo svetog Josipa, zaštitnika ove drevne obrazovne ustanove Zagrebačke nadbiskupije.

U koncelebraciji vlč. Čolaku sudjelovali su školski duhovnici i odgojitelji u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu vlč. Matija Pavlaković i vlč. Petar Mlakar, dok je tijekom misnog slavlja na raspolaganju za sakrament pomirenja bio vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Sjemeništu.

Na početku homilije vlč. Čolak pozdravio je okupljene te se odmah spomenuo teksta iz posljednje zadaće koju je napisala pokojna Anamarija i kazao: „Iako ne poznajem osobno Anamariju, iz pročitanog i svjedočanstva onih koji su je poznavali pred sobom vidim mladu osobu koja je znala rasporediti svoje obveze, biti aktivna u župnoj zajednici, biti dobra učenica u školi i ugodno društvo među svojim prijateljima“, potaknuvši okupljene učenike na širenje njihovih obzorja znanja i stjecanje novih spoznaja i umijeća jer „znanje bez vjere je oholo i napuhano, a vjera oplemenjuje i usmjeruje čovjeka pravom cilju“, naglasio je propovjednik.

Govoreći o Danu škole osvrnuo se i na rad Nadbiskupske klasične gimnazije rekavši: „Naša gimnazija i svi njezini djelatnici žele vam, dragi učenici, osim znanja i stručnosti, svjedočiti i duhovne vrijednosti. Poslanje škole je da vas odgaja, ali i pomogne vam izgrađivati vašu osobnost, vaše stavove, shvaćanja i vrijednosti koje se temelje na kršćanskoj vjeri, a to su: međusobno poštivanje i uvažavanje, vjera i ljubav prema Bogu i bližnjemu, solidarnost s potrebnima te odgovornost za opće dobro.“ Nadalje, pozvao je sve okupljene da dadu svoj doprinos na izgradnji onoga što nam je Krist podario: „Što će vam sve dobre ocjene koje sigurno imate, ako niste izgradili ljudske kvalitete? Ljude ne zanima tvoja svjedodžba, ljude zanima ono što si ti, što si postao – to je ono što ova škola pokušava vama podariti – dobar i kvalitetan odgoj!“, istaknuo je propovjednik.

U završnom dijelu homilije vlč. Čolak progovorio je i o zaštitniku škole, svetom Josipu: „Premda je Josip Isusov poočim, on je više naš odgojitelj nego Isusov, kao što je i Marija, u odgojnom smislu, više naša majka nego Isusova. Nama su oni potrebniji. Zato i slavimo svetog Josipa jer osjećamo da nam je potrebna Josipova blizina, njegov primjer, odgoj i duhovna zaštita“, zaključio je svoju nadahnutu homiliju predsjedatelj Slavlja.

Na kraju misnog slavlja vlč. Čolak je ravnateljici Duvnjak poklonio sliku bl. Ivana Merza, rad mlade slikarice Eve Vukine, koja će krasiti interijer školske kapele budući da je blaženi Merz, istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja, bio profesor francuskog te njemačkog jezika i književnosti u Gimnaziji od 1922. do 1928. godine.

Ljepoti i dostojanstvu misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim posluživanjem kod oltara te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije svojom pjesmom pod vodstvom prof. Ankice Juričić.

Misnom slavlju prisustvovala je i majka pokojne Anamarije, Nataša Carević.