Predstavljen Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

U Biskupijskom ordinarijatu u Bjelovaru u utorak, 29. ožujka održana je konferencija za medije posvećena Susretu hrvatske katoličke mladeži. Susret koji će se održati 17. rujna ove godine u Bjelovaru pod geslom „Gore srca“ predstavili su bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, povjerenik za Pastoral mladih preč. Zoran Grgić i koordinator organizacijskog odbora SHKM-a vlč. Luka Premelč.

Na tiskovnoj konferenciji su predstavljeni razlozi održavanja Susreta u Bjelovaru, okvirni program te geslo i logo Susreta.

Biskup Huzjak je podsjetio da je od prošlog Susreta u Vukovaru prošlo punih pet godina, s obzirom da je Susret u Zagrebu trebao biti održan 9. i 10. svibnja 2020. otkazan zbog pandemije, ali i oštećenja brojnih crkava u velikom potresu. „Drago mi je da smo kao najmlađa biskupija u Hrvatskoj dobili povjerenje hrvatskih biskupa za organizaciju ovoga Susreta i vjerujem da ćemo znati odgovoriti na sve izazove”, naglasio je biskup Huzjak.

Govoreći o Susretu iz pozicije pastoralne važnosti, spomenuo je tri cilja Susreta. Najprije, to je ostvarivanje zajedništva mladih vjernika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Drugi je cilj očitovanje Crkve kao zajednice vjere, a treći posvjedočenje unutarnjeg dinamizma Crkve, koje se pokazuje u brojnim poznanstvima, pa čak i bračnim parovima koji su se upoznali upravo na jednom od Susreta.

Predsjednik Koordinacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži vlč. Luka Premelč naglasio je da se organizacijom Susreta želi pokazati moćno svjedočanstvo zajedništva, posebno nakon epidemije koronavirusa te da je Crkva živa, mlada i aktivna. „Susret je zamišljen tako da sudjeluje cijela biskupija, zato će župe biti domaćini prvog dijela jednodnevnog susreta. Mladi će se okupljati u župama i sudjelovati u pretprogramu sve do ručka, nakon kojega će se uputiti prema katedrali i parku Eugena Kvaternika ispred katedrale. Odatle u popodnevnim satima kreće procesija prema mjestu središnjega misnog slavlja, najvjerojatnije novom gradskom stadionu u Bjelovaru”, najavio je vlč. Premelč.

Povjerenik Bjelovarsko-križevačke biskupije za pastoral mladih vlč. Zoran Grgić predstavio je pripremne susrete po župama i dekanatima i molitvu oko križa SHKM te pojasnio geslo Susreta „Gore srca!”, ističući da podsjećaju na početak euharistijske molitve i poziv da uzdignemo svoja srca, ali i da srca gore i izgore za Boga i bližnje.

Protumačio je i svu simboliku loga Susreta, koje prikazuje križ uokviren dvjema srcima.

Na kraju je predstavljena i nova internetska stranica Susreta te najavljeno pokretanje društvenih mreža za taj događaj, a prijave će biti otvorene 1. svibnja.

Nekoliko tisuća mladih okupit će se 17. rujna u sjedištu Bjelovarsko-križevačke biskupije gdje će na jednodnevnom susretu moći prisustvovati raznim aktivnostima koje unutar programa priprema biskupijski Pastoral mladih.

Geslo Susreta „Gore srca“ preuzeto je iz slavlja Mise, odnosno dijaloga koji se odvija između svećenika i naroda u predslovlju, a prema geslu izrađen je i logo koji mladima pomaže da dublje shvate samo geslo. Kako bi se pripremili za susret, mladi će u svojim župama prolaziti kateheze koje su dostupne na mrežnoj stranici Susreta (www.shkm.hr). Na istom mjestu dostupan je i tekst Križnoga puta za mlade pripremljen za korizmu.

Bez podrške cijele Crkve ovaj Susret nije moguć, stoga je pripremljena molitva koja se na poseban način moli svakog 17. u mjesecu s nakanom za uspjeh Susreta.

Sve informacije vezane uz Susret bit će moguće pratiti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Susreta koji se ove godine održava jedanaesti put prema odluci Hrvatske biskupske konferencije.

Susreti hrvatske katoličke mladeži održavaju se od 1996., a prvi susret održan je u Splitu. Svaki susret okuplja tisuće mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija i katoličkih misija, a dosad su mlade, uz Split, ugostili i Rijeka, Osijek, Šibenik, Pula, Varaždin, Zadar, Sisak, Dubrovnik i Vukovar, a 2020. se susret trebao održati u Zagrebu. Zbog pandemije i oštećenja nastalih u potresu susret u Zagrebu je otkazan. No, biskupi su odlučili da Susret ide dalje te je novim domaćinom postala Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji koja radosno iščekuje mlade.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr