Na Bijelu nedjelju – Nedjelju Božjeg milosrđa, 24. travnja ove godine, nakon otpjevane svečane večernje molitve časoslova naroda Božjega, u prostorijama Sjemeništa održao se plenum za odgojitelje i sjemeništarce kojim je predsjedao preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa.

Plenum je započeo u 20.35 sati na kojem je prisustvovalo 18 sjemeništaraca te svi odgojitelji. Na početku plenuma preč. Rektor iznio je plan rada u Sjemeništu za IV., V. i VI. mjesec, a posebno je potakao prisutne sjemeništarce na maksimalno zalaganje u školi budući da do ljetnih praznika i kraja školske godine ostaje svega 8 radnih tjedana, dok maturanti imaju svega 4 radna tjedna do kraja srednjoškolskog obrazovanja.

Posebna tema odnosila se na Susret sjemeništaraca i odgojitelja RH i BIH koji će se održati od 29.04. do 01.05. ove godine u Vepricu pored Makarske. Vepric je marijansko svetište u blizini grada Makarske u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Nastalo je 1908. godine po uzoru na pećinu Gospe Lurdske u Lourdesu. Osnovao ga je splitsko-makarski biskup Juraj Carić, koji je po svojoj želji u svetištu i pokopan. Svetište čine špilja s Gospinim kipom, kapela, oltar na otvorenom, postaje križnog puta i drugi duhovni sadržaji. To će biti prvi takav susret nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom korona virusa. Iznijet je okvirni plan te detalji oko polaska na Susret.

Rektor se osvrnuo, dakako, i na maturante koji zaključuju svoje srednjoškolsko obrazovanje, a teme poput hodočašća na župe, podjele novih službi u Sjemeništu, ljeta na Malom Lošinju, svećeničkih ređenja u nad/biskupijama i ove su godine bile neizostavne.

Na kraju plenuma, a prije završnog blagoslova i molitve, preč. Rektor čestitao je sjemeništarcima koji su tijekom uskrsnih praznika slavili svoj rođendan, a potom je zaželio svima mnogo uspjeha na duhovnom i intelektualnom planu u ovom posljednjem poluvremenu školske i sjemenišne godine obilježene ratnom agresijom Rusije u Ukrajini te završetkom pandemije COVID-19.