Početak mjeseca svibnja svake se godine na šalatskom brijegu posebno iščekuje jer sjemenišni poglavari okova odgovornosti oslobađaju sjemeništarce maturante, a mlađi članovi zajednice prihvaćaju službe s ciljem buduće dobrobiti sjemenišne zajednice sa zagrebačke Šalate.

Na liturgijski blagdan svetih apostola Filipa i Jakova, u utorak 3. svibnja, s početkom u 20.15 sati, u prostorima Sjemeništa, rektor Matija Pavlaković započeo je Susret primopredaje sjemenišnih službi već tradicionalnim govorom o službama i odgovornosti, poštenju i vrjednotama, obvezama i marljivosti u njihovu izvršavanju. Naglasio je kako u odgovornim službama duktora ili sakristana se ne valja uznositi ili bahatiti, već da ih se treba doživjeti kao služenje zajednici u duhu međusobne izgradnje njenih članova.

Na početku, odgojitelji predvođeni rektorom zahvalili su maturantima na trudu i predanom radu kojega su utkali u životnost sjemenišne zajednice proteklih dinamičnih godina i mjeseci obilježenih potresima i pandemijom korona virusa te su, kao poklon, podijeljene vrijedne knjige osmorici maturanata koji pomalo napuštaju sjemenišni ‘Grad na gori’. Posebna nagrada, u ime odgojiteljskog tima, uručena je maturantu Leonu Levačiću za predan i marljiv rad kroz sve četiri godine u sjemenišnoj zajednici na različitim područjima njezina života i djelovanja.

Primopredaja službi odvijala se na sljedeći način: maturant Dario Bajraktari predao je službu generalnog duktora i kronologa kuće trećašu Franu Kuhariću koji je ujedno i glavni urednik sjemenišnog godišnjaka „Glas sa Šalate“, sjemenišne web stranice te društvenih mrežâ, a također ostaje na službi glavnog i odgovornog za fotografiranje u Sjemeništu. Kao zamjenik generalnog duktora izabran je svestrani Luka Vragović.

Glavni sakristan postao je Domagoj Banja, a pomagat će mu perspektivni prvaš Kristijan Vrbanc koji uz ovu odgovornu službu ulazi i u tiskovni ured Sjemeništa kao pomoć Franu Kuhariću kod fotografiranja i uređivanja sjemenišne web stranice i društvenih mreža.

Emanuel Frankol kao maturant napušta službu glavnog orguljaša, a zamijenit će ga talentirani Ivan Prigorec. Solisti i glavni protagonisti ‘A capella’ pjevanja ostaju: Ivan Prigorec, Patrik Turčin, Mislav Palić, Luka Vragović i Fran Kuharić, a na gitari ritam održavaju Kristijan Vrbanc i Mislav Palić.

Budući da se „Vikendi u sjemeništu“ polako bude nakon dvogodišnje pauze uzrokovane potresima i pandemijom COVID-19, odlučeno je da služba ‘sjemenišnog maršala’ i nadalje bude duplicirana, tako da će Mislav Palić i Mihael Risek u novoj sezoni zajedno pomagati duhovniku u regrutiranju potencijalnih sjemenišnih kandidata.

Voditelj info kluba i glavni tehničar (p)ostaje Marko Lacković te će zajedničke sjemenišne prostorije održavati zajedno s Mihaelom Risekom.

Za cvjetne dekoracije u sjemenišnoj kapeli bit će zadužen Patrik Turčin, a pomagat će mu Luka Vragović koji ujedno dobiva i novu službu pod nazivom – koordinator vanjskih radova, a ta služba vezana je uz uređenje i brigu o vanjskom okolišu Sjemeništa.

Za promociju Sjemeništa na valovima Radio Marije odgovorni su Mihael Risek i Mario Dermišek, a potonji je također zadužen za suradnju s Laudato TV kao voditelj televizijske emisije „Sjemenište danas“.

Animator sporta ostaje Mislav Palić s ciljem da što češće ‘izvuče’ subraću na sportska borilišta, a vodu će im nositi Mihael Risek, kršni momak naše zajednice.

I za kraj jedna novost. Najiščekivanija promjena nije se dogodila. Naime, odlukom odgojiteljskog tima od sljedeće godine služba zvonara pripada svima! Do sada, ova ne baš omiljena služba u Sjemeništu dodjeljivala se „iznimno nadarenim drugašima“. Budući da takvih više nema, svi sjemeništarci okušat će se u ovoj najzahtjevnijoj i najodgovornijoj službi bez koje sjemenišni dnevni red ne postoji. Dakle, sretno ekipa!

U proteklih šest godina rektorove odluke bile su uglavnom dobre i korisne, a kakve će biti u sedmoj godini njegove službe… vrijeme će pokazati!